Linkovi

WP: Prijelomni trenutak u američkoj vanjskoj politici (27/9/01) - 2001-09-27


“Washington Post” piše o “prijelomnom trenutku u američkoj vanjskoj politici”. Najnoviji događaji – piše “Post” – izmijenili su gotovo sve aspekte američke vanjske politike: administracija se ponovno okrenula multilateralizmu i isplatu dugova Ujedinjenim narodima postavila kao prioritet. Washington pojačava pritisak na Izrael i Palestince da ostvare prekid vatre, a Iranu i Siriji daje novu priliku da zarade američku zahvalnost. Pakistanu se danas pristupa s više entuzijazma nego Indiji, a od Kine se traži pomoć u obavještajnim podacima.

Kako ocjenjuje “Washington Post”, moguće su i druge promjene – želja da se izbjegne konfrontacija s Rusijom mogla bi usporiti proširenje NATO saveza, a pitanjima kao što su američko povlačenje s Balkana moglo bi se pristupati daleko opreznije, a tek treba vidjeti što će biti s planovima o postavljanju proturaketnog štita.

“Imaju li Sjedinjene Države plan?” – pita se jutros "New York Times". Svi znakovi u Washingtonu ukazuju da do vojne akcije neće doći odmah. Ministar obrane Rumsfeld govori o “postupnom pojačavanju kampanje”, a zakonodavci na Capitol Hillu smatraju da predsjednik Bush još nije donio odluku o tome kakvu će akciju – i kada – provesti u Afganistanu. No, s obzirom da predsjednik trenutno uživa veliku popularnost, a zemlja ne “traži krv”, ostaje mu dovoljno vremena da formulira svoju strategiju.

"USA Today" prati promjene koje se mogu očekivati u američkom biznisu. Kako predviđa novinar ovog lista novi “strah od letenja” mogao bi imati dalekosežne posljedice po poslovanje u Americi – može se očekivati manje poslovnih putova i sastanaka, a više video-konferencija i prezentacija putem Interneta, više rada od kuće, a manje vremena u uredu.

XS
SM
MD
LG