Linkovi

Kampanja protiv terorizma (27/9/01) - 2001-09-27


U tijeku je kampanja protiv terorizma. Države diljem svijeta znaju da je ovo vrijeme kada se treba odlučiti. Kako je to rekao državni tajnik Colin Powell, “Ili ste za slobodu, ili ste za teroriste”.

Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija prekinule su odnose s talebanskim režimom u Afganistanu. Grupa od šest zemalja Perzijskog zaljeva obvezala se boriti protiv medjunarodnog terorizma i kazniti njegove počinitelje.

Ujedinjeni narodi, Organizacija američkih država, te Organizacija islamske konferencije izrazili su snažnu podršku borbi protiv terorizma.

Europa je ujedinjena u svojoj podršci Sjedinjenim Državama. Europska Unija obvezala se “pokrenuti sveobuhvatan, sustavan i trajan napor na eliminaciji medjunarodnog terorizma, njegovih čelnika, njegovih izvršitelja, te njegovih mreža.” U priopćenju Europske Unije nadalje se kaže da će “oni koji pružaju pomoć, podršku ili utočište počiniteljima, organizatorima ili sponzorima ovih napada odgovarati za to”.

Američki državni tajnik Colin Powell izjavio je da bi Sjedinjene Države voljele da i Iran i Sirija suradjuju s koalicijom za borbu protiv terorizma. Iran se protivio talebanima i njihovoj politici u Afganistanu, ali je podržavao terorističke organizacije u drugim dijelovima svijeta. Isto je činila i Sirija. Američki državni tajnik Colin Powell rekao je da obje ove zemlje moraju odustati od svoje podrške terorističkim organizacijama.

Veći dio islamskog svijeta iskazao je podršku borbi protiv terorizma. Ove zemlje shvaćaju da su Osama bin-Laden i njegova Al-Qaida, odmetnute od islamske vjere. On je ubojica, koji je usmrtio tisuće ljudi diljem svijeta. Osamdeset država izgubilo je svoje gradjane u napadu na Svjetski trgovinski centar. Kako je to rekao američki državni tajnik Colin Powell, “radilo se o napadu na Amerikance, o napadu na muslimane, napadu na Židove, napadu protiv Afrike, Azije i Europe.” Vrijeme je za civilizirani svijet da udruži snage u ratu protiv terorista i njihovih pristaša.

XS
SM
MD
LG