Linkovi

Islam zabranjuje terorizam (26/9/01) - 2001-09-27


Muslimanski čelnici diljem svijeta osudili su terorističke napade na Sjedinjene Države od 11. rujna. Ti napadi zaprijetili su civilizaciji i krše temeljna načela islama. ... “Prema načelima islama, ubijanje nevinih ljudi predstavlja užasan zločin koji traži kažnjavanje počinitelja u skladu s Božjim zakonima te u skladu sa šerijatskim, odnosno islamskim zakonom,” rekao je šeik Mohammed Sayyid Tantawi. “Svatko tko pruža utočište teroristima i sam je terorist”, rekao je šeik Tantawi.

Dr. Jali BuBakr direktor je Islamske džamije u Parizu. On je rekao da unatoč njihovim tvrdnjama, teroristi niti na jedan način ne predstavljaju ni islam niti muslimane. Zabrinut zbog terorističkih napada izvršenih u New Yorku i Washingtonu, dr. BuBakr je rekao: “bilo je to djelo luđaka”. Muslimani ga, kaže on, “vrlo snažno osudjuju”.

Politički čelnici diljem muslimanskog svijeta osudili su ove napade. U Indoneziji, zemlji s najvećim brojem muslimana, islamska stranka Nahdatul Ulama osudila je terorističke napade i one koji pozivaju na sveti rat protiv Sjedinjenih Država. Glasnogovornik stranke Nahdatul Ulama Yahya Staquf izjavio je da njegova organizacija odbacuje “gledišta koja ovo doživljavaju kao konfrontaciju sa Sjedinjenim Državama ili Zapada s islamom i muslimanskim društvom”

Američki muslimani su također izrazili svoje ogorčenje zbog terorističkih napada. Shaker El-Sayed, glavni tajnik Muslimansko-američkog društva je rekao: “Ne možemo prihvatiti kukavičke napade na civile. Nikada ih nećemo podržati, opravdati, iskupljivati ili ih uopće objašnjavati. Priključujemo se svim drugim Amerikancima u našoj jednoglasnoj osudi napada kao neislamskih, barbarskih, te nehumanih. Takodjer želimo istaknuti da je nužna odmazda protiv počinitelja, njihovih suučesnika, te mreže njihovih suradnika, ukoliko se želimo zaštititi protiv mogućih budućih sličnih incidenata.”

Predsjednik George W. Bush izjavio je da Al-Qaidini teroristi koji su napali Ameriku “prakticiraju marginalnu formu islamskog ekstremizma koju su odbacili muslimanski teolozi te velika većina muslimanskog svećenstva, marginalni pokret koji izopačuje miroljubivo učenje Islama.” Ovakvi ekstremisti prijete ljudima svih vjera. Zbog toga će, kako je to rekao predsjednik Bush, Sjedinjene države predvoditi svijet u borbi za slobodu, u čemu će rame uz rame biti muslimani, židovi i kršćani.”

XS
SM
MD
LG