Linkovi

Washington saveznicima: Pripremite se za dugi, koordinirani napad na terorizam (27/9/01) - 2001-09-27


Sjedinjene Države poručile su svojim saveznicima iz NATO saveza da se pripreme za dugi, koordinirani napad na terorizam. Zamjenik američkog ministra obrane Paul Wolfowitz rekao je svojim kolegama na ministarskom sastanku u Bruxellesu da Washington za sada ne vidi potrebu za kolektivnom akcijom NATO saveza u američkom ratu protiv terorizma. Gospodin Wolfowitz je dodao da administracija predsjednika Busha provodi široku kampanju protiv terorizma, uključujući provođenje vojnih, diplomatskih i ekonomskih mjera, te obavještajne aktivnosti. Glavni tajnik NATO saveza George Robertson izjavio je da se savez mora pripremiti za novi oblik rata.

"Tijekom diskusija također smo zaključili da će kampanja protiv terorizma biti duga, naporna i da će zahtijevati novo, radikalno drugačije razmišljanje. Ključni elementi ove kampanje su prilagodljivost, nekonvencionalno mišljenje, strpljenje i odlučnost," rekao je lord Robertson.

Gospodin Robertson je također pozdravio odlučnost Rusija da pojača svoju suradnju s NATO savezom, rekavši da Moskva i NATO ulaze u novo razdoblje u svojim odnosima. Od napada u Sjedinjenim Državama, ruski dužnosnici najavljuju da će Rusija učiniti svoj dio posla u borbi protiv terorizma. Ruski ministar obrane Sergej Ivanov ponovio je to stajalište tijekom jučerašnjeg ministarskog sastanka NATO saveza u Bruxellesu.

XS
SM
MD
LG