Linkovi

Razgovor s mulom Mohammedom Omarom (26/9/01) - 2001-09-26


Američka vlada tvrdi da ima čvrste dokaze da je Osama bin Laden odgovoran za terorističke napade na New York i Washington. Osami bin Ladenu utočište pružaju afganistanski Talibani, koji ga odbijaju izručiti. U ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike, čelnik Talibana mula Mohammed Omar objašnjava zbog čega je odlučio da ne udovolji američkom zahtjevu. Osim toga, on daje svoju interpretaciju islama kao i poglede na političku situaciju na Srednjem istoku te američku politiku. Novinar Ed Warner prenosi izjave mule Omara kao i odgovor jednog od vodećih američkih stručnjaka za islam.

Bush: Sjedinjene Države poštuju narod Afganistana

U prošlotjednom govoru u Kongresu, predsjednik Bush je najavio da će Sjedinjene Države protiv Talibana uporabiti vojnu silu, ukoliko Afganistan ne izruči Osamu bin Ladena i druge teroriste. Predsjednik je također zatražio da se zatvore svi teroristički logori na afganistanskom tlu. "Sjedinjene Države poštuju narod Afganistana. Konačno, iz Amerike toj zemlji stiže najviše humanitarne pomoći. Međutim, mi osuđujemo talibanski režim. Ne samo da on ugnjetava svoje stanovništvo, on prijeti i drugim ljudima diljem svijeta zbog toga što štiti i podržava teroriste. Pomažući ubojice, talibanski režim vrši ubojtsvo."

Mula Omar: U pitanju je ugled islama

U ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike, čelnik Talibana mula Omar je rekao da njegov pokret neće izručiti Osamu bin Ladena. Mula Omar je dodao da su Talibani spremni za rat. "Ne radi se isključivo o problemu Osame bin Ladena. Radi se o Islamu, položaju islama diljem svijeta. U pitanju je ugled islama, prema tome i ugled afganistanske tradicije. Hoće li afganistanci sačuvati svoju tradiciju i zaštiti svoju čast, to je drugo pitanje."

Mula Omar kaže da su Talibani spremni za eventualan američki napad. Da ga se boje, bin Ladenu bi već odavno zanijekali gostoprimstvo. Mula Omar kaže da trenutnu situaciju analizira na ovaj način: postoje dva obećanja – božje i ono predsjednika Georgea Busha. “Bog je obećao da će nas zaštititi, ako ostanemo vjerni islamu. Bush je obećao da će nas pronaći, bez obzira gdje se sakrili. Vidjet ćemo čije će se obećanje ostvariti” – kaže Mula Mohammad Omar.

Mula Omar o Americi i islamskom svijetu

On dodaje da nema sumnje da su Sjedinjene Države jače od Afganistana. No, napominje on, uspjeh ne leži jedino u sili. "U svjetlu situacije u svijetu, Amerika je vrlo jaka. No, čak kad bi bila i dva puta, ili četiri puta jača, ne bi nas mogla poraziti. Uvjereni smo da nam nitko ne može nanijeti štetu ako je Bog s nama. Ako Bog pak nije s nama, ne treba nam ionako nitko drugi. Onda nas netko može ubiti odmah sada i ovdje."

Mula Omar kaže da Amerika kao taoce drži mnoge islamske zemlje, namečući im svoju snagu. Zbog toga je u njima i islam sve slabiji. "Mislim da Amerika kontrolira vlade islamskih zemalja. Amerika im je za vratom sve dok oni ne učine ono što Amerika želi. No, vlade tih zemalja vrlo su udaljene od vlastitog naroda. Narod želi da se slijedi islam, no vlade ga ne slušaju. Narod je bespomoćan, jer vladi zapovjeda Amerika” - objašnjava svoje viđenje islamskog svijeta mula Omar, čelnik afganistanskih Talibana.

On dodaje da “Amerika sada žanje ono što je posijala.” Ako želi promjenu sadašnjeg stanja, ona mora promijeniti i svoju politiku – zaključio je mula Omar.

Esposito: Svi se distanciraju od Talibana

Za analizu ovakvog poimanja islamskog upitali nekoliko stručnjaka. “Radi se o prilično jedinstvenom i osamljenom pristupu islamu", kaže John Esposito, direktor Centra za muslimansko-kršćansko razumjevanje, pri sveučilištu Georgetown. "Od talibanske interpretacije islama se distanciraju i islamske vlade i brojni čelnici niza najutjecajnijih islamskih vjerskih struja, iz ciijelog svijeta. Takve poglede odbacuje većina muslimana. Tako je već godinama, i što se tiče teološke tematike a sasvim sigurno i što se tiče Osame bin Ladena."

John Esposito napominje da islam ne može opravdati poziv mule Omara na nasilje protiv Sjedinjenih Država, ili bilo koje druge zemlje. Uz to, postoji još nekoliko problema u talibanskom pristupu islamu: "Mnogi muslimanski teolozi i znanstvenici smatraju da talibansko učenje – bez obzira radi li se o podršci radikalnim skupinama ili odnosu prema ženama – nije u skladu s općeprihvaćenim učenjem islama."

Administracija predsjednika Busha također se ne slaže s interpretacijom islama, kakvu nudi mula Omar i razmatra mogućnost svrgavanja Talibana s vlasti.

Sjedinjene Države pomažu Sjeverni savez

To je također cilj Sjevernog saveza, afganistanske oporbene koalicije koja se već godina bori protiv Talibana. Njezin glasnogovornik, Abdullah Abdullah kaže da je Sjeverni savez već odavno u prvim redovima borbe protiv terorizma. Njihov čelnik Ahmad Shah Masoud nedavno je ubijen, a smatra se da su ubojstvo počinili agenti Talibana: "Uopće se ne bi trebalo postavljati pitanje treba li računati na nas ili ne. Talibani su omogućili postojanje terorističke mreže u Afganistanu, ne samo kako bi bili u stanju terorizirati našu zemlju, već da čine i kriminalna djela protiv ljudi diljem svijeta."

Afganistanski Sjeverni savez je obećao da će pomoći Sjedinjenim Državama u njezinoj kampanji protiv terorizma. Zauzvrat, Sjedinjene su Države počele pomagati Sjeverni savez.

XS
SM
MD
LG