Linkovi

Predsjednik Bush poziva Afganistance da se pridruže borbi protiv terorizma (26/9/01) - 2001-09-26


Predsjednik Bush želi da se stanovnici Afganistana pridruže borbi protiv medjunarodnog terorizma. Administracija predsjednika Busha cilja talibanski režim zbog njegove potpore osumnjičenom teroristi Osami bin Ladenu.

Iako predsjednik Bush kaže da njegov cilj nije rušenje Talibana s vlasti, on istodobno ohrabruje protivnike vladajućeg režima u Afganistanu tražeći suradnju stanovnika Afganistana koji su umorni od vlasti na talibanski način ili ne žele da Osama bin Laden više bude gost njihove zemlje.

Najveća oporbena naoružana skupina u Afganistanu je Sjeverni savez koji kontrolira samo oko deset posto teritorija. Medjutim, glasnogovornik Bijele kuće, Ari Fleischer, kaže da Sjeverni savez može značajno pridonijeti ometanju talibanske podrške teroristima.

"Sjedinjene države pozdravljaju napore Sjevernog saveza i svakog drugog tko doprinosi borbi protiv onih koji podržavaju terorizam," rekao je gospodin Fleischer.

Američka administracija vjeruje da se Osama bin Laden još uvijek nalazi u Afganistanu pod talibanskom zaštitom, a predsjednik Bush je poručio da će oni koji štite teroriste…dijeliti njihovu sudbinu.

Predsjednik je, isto tako, naglasio da je vrlo zadovoljan odlukom Saudijske Arabije o prekidanju diplomatskih odnosa s Talibanima koje sada priznaje jedino susjedni Pakistan čiji čelnici ne žele raskinuti odnose s Afganistanom zbog toga što barem jedna zemlja na svijetu treba imati pristup Talibanima.

XS
SM
MD
LG