Linkovi

Rumsfeld: Zaštititi tajnost vojnih operacija, ali ne lažima (26/9/01) - 2001-09-26


Ministar obrane Donald Rumsfeld ističe da Pentagon neće navoditi medije na krivi trag kako bi se zaštitili osjetljivi podaci o operacijama u borbi protiv terorizma.

Gospodin Rumsfeld kaže da ne postoje posebni planovi za specijalnu medijsku kampanju tijekom koje bi se plasiranjem dezinformacija povećale šanse za uspjeh vojne operacije. Ministar obrane ističe da on i njegovi najbliži suradnici nemaju namjeru novinarima govoriti laži. On kaže da je najbolja taktika jednostavno ne govoriti o osjetljivim obavještajnim informacijama ili pokretima trupa.

"Naša politika je – ne govoriti ni riječ o onome što bi moglo ugroziti obavještajne izvore ili metode. Mi nećemo kazati niti jednu riječ koja bi na bilo koji način dovela u opasnost nečiji život raspravljajući o operacijama. Tkogod o tome bude govorio novinarima krši savezni kazneni zakon i završit će u zatvoru. Mi to nećemo uraditi. Odgovorni ljudi to neće učiniti. Tkogod išta zna o operacijama neće ništa reći. Medjutim, to je daleko od toga da dodjemo pred novinare i govorimo laži. Ja to neću učiniti niti će to učiniti osobe koje mene zastupaju," rekao je ministar obrane.

Gospodin Rumsfeld kaže da ne može zamisliti situaciju u kojoj bi dužnosnici, prema njegovim riječima, bili tako nevješti da bi morali lagati da spase živote. Kaže da on to nikada nije učinio, te nema namjeru ni sada započinjati. Predstavnici Pentagona su neubičajeno tihi u protekla dva tjedna odbijajući pružiti detalje o američkim snagama koje se razmještaju u Perzijskom zaljevu, ali i na drugim lokacijama. Uglavnom, Pentagon je jasno stavio do znanja da primarni cilj ostaje Osama bin Laden, za koga se vjeruje da se sakriva u Afganistanu.

XS
SM
MD
LG