Linkovi

Vojni proračun za 2002. - 343 milijarde dolara (26/9/01) - 2001-09-26


Kongres Sjedinjenih Država je odobrio vojni proračun za iduću godinu u visini od 343 milijardi dolara. Ova odluka predvidja da se 400 milijuna dolara iz fonda za gradnju obrambenog raketnog sustava prebaci u fond za borbu protiv terorizma. Proračun je za 33 milijarde veći od dosadašnjeg, a u njega je uključeno i povećanje plaća vojnim osobama za deset posto. Vojni proračun je prihvaćen sa 398 glasova “za” i 17 “protiv”.

Kašnjenje gospodarsko oporavka

Američki ministar financija Paul O'Neill izjavio je da će teroristički napadi od 11. rujna dovesti do kašnjenja u američkom ekonomskom oporavku u trajanju od najmanje tri mjeseca. Gospodin O'Neill je rekao, govoreći poslovnim čelnicima okupljenim danas u New Yorku, da će ekonomski oporavak – koji je po ocjeni nekih stručnjaka već započeo neposredno pred terorističke napade na Svjetski trgovinski centar i Pentagon, biti odgodjen.

Ministar financija je također pozvao članove Kongresa da u idućim mjesecima oprezno rade na formuliranju zakona kojima bi se potaklo gospodarska kretanja. U međuvremenu, u svom polugodišnjem predvidjanju svjetskih gospodarskih tokova, Medjunarodni monetarni fond je danas priopćio da će stopa rasta svjetskog gospodarstva u ovoj godini iznositi samo 2.6 posto, što će predstavljati najsporiji rast u posljednjih osam godina.

U New Yorku - kontrola vozača cisterni

Prometna gužva u New York-u dostiže nezapamćene razmjere, jer vlasti provjeravaju dozvole vozača kamiona nakon dojave saveznih vlasti iz Washingtona da su neke od osoba koje se dovodi u svezu s teroristima došle do dozvola za cisterne koje prevoze otrovne materije.

U međuvremenu, gradske vlasti New Yorka počele je pružati besplatnu pravnu pomomć obiteljima žrtava terorističih napada od 11. rujna. Gradska uprava se odlučila izdavati smrtovnice po kratkom postupku, čak i ako još nije pronadjen leš žrtve.

Gradonačelnik New Yorka Rudolph Giuliani rekao je jučer novinarima da će ekipe odvjetnika besplatno pomoći obiteljima žrtava u ispunjavanju potrebne dokumentacije za sudove koji potom trebaju izdati smrtovnice. Uobičajena procedura izdavanja smrtovnice, kada se neku osobu vodi kao nestalu, traje i po nekoliko godina. Inače, obitelji žrtava nisu obavezne podnijeti zahtjeve za izdavanje smrtovnice.

Gradonačelnik je rekao da posmrtni ostaci mnogih od više od 6 tisuća nestalih osoba nikada neće biti pronadjeni.

XS
SM
MD
LG