Linkovi

NYT: Komandosi Delta Forcea na putu za Afganistan? (26/9/01) - 2001-09-26


"New York Times" jutros donosi reportažu iz mjesta Southern Pines, koje se nalazi u blizini Fort Bragga, sjedišta super-tajne komandoske jedinice Delta Force. Kako piše novinar Timesa, mještani su u zadnje vrijeme počeli primjećivati da su mnogi među njima jednostavno – tiho nestali. Nagađa se da su poslani u Afganistan. Američka vojska ne priznaje postojanje Delta, a njihov prvi zapovjednik je u svojim memoarima napisao da su njegovi vojnici obučeni da “eliminiraju neprijatelja s dva hica u glavu”. Vjeruje se da Delte imaju oko 2 tisuće pripadnika, no s obzirom da operiraju u potpunoj tajnosti, nitko ne zna njihova imena, niti adrese.

“Pakistan je bure baruta” – piše jutros "Christian Science Monitor". Domaća proizvodnja oružja, sve veća ogorčenost lokalnog stanovništva i afganistanski borci koji prelaze granicu mogli bi uskoro postati zapaljiva smjesa za napade na američke snage u Pakistanu. Prema pisanju "Monitora", u zemlji u kojoj se replika američke, ruske ili kineske granate može kupiti za dva dolara, posebno se strahuje od mogućih bombaških napada, pogotovo onih koji se izvode iz vozila u vožnji. Britanski i američki stručnjaci obučili su “svete ratnike” tijekom rata protiv Sovjeta u Afganistanu kako rukovati najsuvremenijim oružjem i kako izvoditi uspješne sabotaže.

"Washington Post" jutros piše da vlasti, u istrazi nedavnih napada i jačanju mjera sigurnosti, počinju obraćati pažnju i na – opasne otpadne tvari. FBI i Ministarstvo prometa upozorili su prijevoznike da provjere svoje inventare, te da posebno prate bilo kakve sumnjive aktivnosti vezane uz opasne materijale, uključujući radioaktivni otpad i druge tvari koje se mogu upotrijebiti za proizvodnju oružja za masovno uništavanje. Savezni istražitelji počeli su brinuti o opasnom otpadu, nakon što je jedan bostonski taksist, s terorističkim vezama, nedavno dobio dozvolu za prijevoz takvog tereta.

Najtiražniji američki dnevnik "USA Today" javlja da je od nedavnih napada registirano stotine domena na Internetu – neke za profit, a druge – u dobrotvorne svrhe. Kupac koji je registrirao jednu takvu domenu – “WTCdestruction.net” – u prijevodu “Uništenje Svjetskog trgovinskog centra.net” – traži za nju 75 tisuća dolara, iako je za njenu registraciju platio – samo 30 dolara. Nedavno je kao neprimjerena obustavljena dražba domene s nazivom u prijevodu “Krvoproliće u New Yorku”. Istovremeno, neke su se domene pretvorile u dobrotvorne web stranice, posvećene uspomeni na žrtve nedavnih napada.

XS
SM
MD
LG