Linkovi

Terorizam - nova vrsta rata (25/9/01) - 2001-09-25


“Naši neprijatelji nisu samo jedan ili dva teroristička čelnika, ili samo jedna teroristička organizacija ili mreža. Radi se o širokoj mreži pojedinaca i organizacija koji su odlučni terorizirati, te nam time uskratiti samu srž onoga što mi jesmo - slobodni ljudi”. Tako je američki ministar obrane Donald Rumsfeld opisao one koji su odgovorni za terorističke napade u Sjedinjenim državama od 11. rujna.

Kao odgovor na te napade, Sjedinjene države će, rekao je gospodin Rumsfeld, “krenuti protiv terorističkog problema tamo gdje ga ima, a ima ga u zemljama diljem svijeta.” On je istaknuo da teroristička organizacija al-Qaida, koju predvodi Osama bin-Laden, “možda djeluje u pedeset do šezdeset zemalja, uključujući Sjedinjene Države.” Iako se nalaze u sjeni i iako su prepredene, al-Qaidu i druge terorističke grupe može se pronaći i uništiti. ... “Oni ne žive na Antartiku”, rekao je gospodin Rumsfeld. “Oni djeluju, obučavaju se i planiraju u tim zemljama. Oni imaju koristi od pomoći vlada. Oni imaju koristi od pomoći nevladinih organizacija koje ih podupiru, bilo novcem, obavještajnim podacima i oružjem, ili time što im omogućavaju djelovanje na njihovom teritoriju te toleriraju, ako već ne potiču njihove aktivnosti.”

Da bi se zaustavilo teroriste, rekao je gospodin Rumsfeld, Sjedinjene Države i njihovi saveznici moraju “isušiti močvaru u kojoj oni žive”. To znači “pozabaviti se ne samo teroristima već i onima koji im pružaju utočište”. Uništavanje tih terorističkih mreža, uklanjanje njihovih utočišta i sustava potpore traži korištenje bitno drugačije taktike i strategije od onih koje se koriste u konvencionalnijim oblicima ratovanja. “U prošlosti, ratovali smo s vojskama, mornaricama i ratnim zrakoplovstvima,” rekao je gospodin Rumsfeld. Ovaj neprijatelj je drugačiji. Nema ništa od toga. Nema ciljeve velike vrijednosti koje mi možemo uništiti. Medjutim, zemlje koje podupiru terorističke grupe i daju im utočište imaju takve ciljeve.”

Rat protiv terorističkih grupa i njihovih državnih pokrovitelja tražit će dugotrajan napor, napor na koji su Amerikanci spremni. Kako je to rekao predsjednik George W. Bush: ”Amerika će izvesti pred lice pravde one koji čine zlo”.

XS
SM
MD
LG