Linkovi

Američki generali u Pakistanu (25/9/01) - 2001-09-25


Američko vojno izaslanstvo nalazi se u Islamabadu, gdje pakistanske generale informira o pripremama oružanih snaga Sjedinjenih Država za vojne aktivnosti u tom području. U glavnom gradu Pakistana je i visoko izaslanstvo Europske Unije – također u okviru stvaranja medjunarodne anti-terorističke koalicije.

Kako iz Islamabada javlja dopisnik Jim Teeple, pakistanski i američki dužnosnici odbijaju komentirati sadržaj razgovora trojice visokih predstavnika američkih oružanih snaga i njihovih pakistanskih kolega. Pakistan se obvezao pomoći u napadu na Osamu bin Ladena i organizaciju al-Qaida.

Izaslanstvo Europske Unije u Islamabadu predvodi povjerenik za vanjske poslove Javier Solana. On je izjavio da je cilj unije angažirati što veći broj zemalja u medjunarodna nastojanja da se odgovori na nedavne terorističke napade na Sjedinjene Države.

Opasnost od terorističkih napada kemijskim i biološkim oružjem

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je na opasnost od terorističkih napada kemijskim i biološkim oružjem. Agencija Ujedinjenih naroda je poručila zapadnim zemljama da budu u punom stanju pripravnosti. Kako iz Londona izvješćuje Michael Drudge, izvršni direktor Svjetske zdravstvene organizacije, David Naborro, naglasio je da opasnost od napada kemijskim i bakteriološkim oružjem ne treba podcjenjivati.

Dr. Naborro je izjavio britanskom radiju da postoji opasnost od masovnih napada anttraksom, pa čak i bakterijama velikih boginja. "Mislim da se zvona na uzbunu počinju oglašavati, jer postoji zabrinutost mogućnošću različitih oblika terorističkih napada. U takvim okolnostima bilo bi vrlo nesmotreno ako se ne bi bar razmišljalo o tome, a bilo bi još bolje planirati obranu od toga.”

U Britaniji je inače naglo povećana prodaja gas-maski i zaštitne odjeće protiv kemijskog oružja.

Saudijska Arabija prekinula diplomatske odnose s Kabulom

Međunarodni pritisak na afganistanske vlasti da izruče osumnjičenog terorista Osamu bin Ladena se nastavlja. Kako iz Kaira izvješćuje dopisnik Greg LaMotte, Saudijska Arabija je prekinula diplomatske odnose s avganistanskim vladajućim pokretom Taleban, zbog toga što nastavljaju skrivati i podržavati teroriste.

U službenom priopćenju Rijada se navodi da saudijska vlada raskida sve odnose s Talebanskim vlastima zato što su “odbile poslušati sve savjete Kraljevstva Saudijske Arabije da prestanu pružati zaštitu i podršku zločincima i teroristima.”

Odluka Riyada još više izolira avganistanske Talebane, s kojima su diplomatske odnose u subotu raskinuli i Ujedinjeni Arapski Emirati. Jedina zemlja koja održava odnose s vlastima u Kabulu sada je Pakistan.

XS
SM
MD
LG