Linkovi

Sefer Halilović u den Haagu (25/9/01) - 2001-09-25


U utorak se haaškome Tribunalu za ratne zločine dobrovoljno predao Sefer Halilović, čime je i skinut pečat s njegove tajne otpužnice.

Sefer Halilović ponovno je u den Haagu, ovoga puta ne kao svjedok u suđenju generalu Krstiću za Srebrenicu, vec kao optuženi. Halilović, do sada najviše rangiran časnik Armije BiH optužen od kaznenog suda, odlučio se predati Tribunalu nakon što je upoznat s optužnicom. Optužnicu je 10. rujna potpisala glavna tužiteljica Carla del Ponte a dva dana kasnije potvrdio sudac Walid.

U utorak je uklonjen pečat s Halilovićeve otpužnice za ratne zločine počinjene nad Hrvatima u selima Grabovica i Uzdol, u sklopu akcije znane kao “Operacija Neretva 93”. Vojna je akcija poduzeta s ciljem vraćanja teritorija između Mostara i Bugojna pod kontrolu Sarajeva. Taj su prostor držale hrvatske snage. Halilović je odgovoran kao zapovjednik za zlodjela podređenih, a optužen je također radi činjenice da nije poduzeo ništa kako bi spriječio neke od zločina, poput ubijanja u Grabovici.

Optužnica tvrdi da je o valu nasilja bio uredno i redovno obavještavan, neke je čak i komentirao sa zgražanjem, no njegova je obaveza visokog časnika, k tome i školovanog vojnika – upozorava optužnica - bila spriječiti kršenje ratnog prava, što nije učinio.

Na osam stranica optužnice navode se imena ubijenih u selima Uzdol i Grabovica, skupa s podacima tko su bili ubojice. U selima su ubijena, često na okrutan način, 62 civila i jedan zarobljeni pripadnik HVO-a. Stradale su i cijele obitelji. Žrtve su uglavnom bacane u Neretvu, veli otpužnica, ili su po naredbama zapovjednika jedinica leševi sahranjivani, spaljivani ili odvoženi kamionima.

Halilović je u den Haag stigao posebnim malim avionom, smješten je u UN jedinicu za pritvor u Scheveningenu, ciji je 48. stanar. Njegovo inicijalno pojavljivanje najavljeno je za nekoliko dana. Na odlasku u den Haag najavio je kako će se izjasniti po jednoj točki njegove otpuznice, povredi zakona i običaja rata, članak 3. ubojstvo. On se ne smatra krivim.

XS
SM
MD
LG