Linkovi

NYT: Popularnost predsjednika Busha i dalje vrtoglavo raste (25/9/01) - 2001-09-25


Popularnost predsjednika Busha nastavlja vrtoglavo rasti” – javlja “New York Times”. Prema najnovijoj anketi “Timesa” i televizijske mreže CBS, čak 89 posto Amerikanaca odobrava način na koji predsjednik obavlja svoj posao. 90 posto njih zadovoljno je predsjednikovim postupanjem u ovim kriznim trenucima. Inače, zanimljivo je da je na istom polju, njujorški gradonačelnik Rudolph Giuliani dobio glasove čak 95 ispitanika. Anketa je nadalje pokazala da 92 posto Amerikanaca smatra da bi Sjedinjene Države trebale krenuti u vojnu akciju, a 84 posto njih vjeruje da će njihova zemlja pobijediti u ratu.

Iz jutrošnjeg "Christian Science Monitora" izdvajamo članak o mogućim posljedicama američke vojne akcije diljem svijeta. Kako piše ovaj bostonski dnevnik, vojna akcija koja bi bila preširoka, ili za žrtve imala civile, ili bi bila doživljena kao napad na Islam, znatno bi oslabila američki položaj na Bliskom Istoku i u južnoj Aziji…Pitanje – kako definirati rat protiv terorizma podijelilo je – piše "Monitor" – američku administraciju. Na jednoj su strani “orlovi” predvođeni ministrom obrane Rumsfeldom i njegovim zamjenikom Paulom Wolfowitzom, koji traže proširenje vojne kampanje i na Irak, a na drugoj – državno tajništvo i Colin Powell, koji zagovaraju umjerenost i oprez.

Oprez predlažu i politički i vojni stručnjaci u Pakistanu, čijim mišljenjima članak jutros posvećuje "Los Angeles Times". Pakistanski stručnjaci tvrde da bi Sjedinjene Države, ako žele izbjeći jačanje anti-američkog raspoloženja u regiji, morale voditi za njih neuobičajeno “tihu” vojnu kampanju, daleko od očiju javnosti. Korištenje kopnenih snaga moglo bi se – smatraju stručnjaci – pretvoriti u ponižavajuće neuspješan lov na bin Ladena, a žestoki zračni udari, koje podržava samo 9 posto stanovnika muslimanskih zemalja, vjerojatno bi izazvalo vrlo negativne reakcije u islamskom svijetu. Na kraju – upozoravaju stručnjaci u Pakistanu – i korištenje Sjevernog saveza za svrgavanje Talibana moglo bi biti krivi potez i dovesti do novog krvoprolića. Naime, Savezom dominiraju manjinski Tadžici, što znači da bi većinski Paštuni vjerojatno neće prihvatiti.

XS
SM
MD
LG