Linkovi

Nastavak intenzivnih napora na izgradnji međunarodne koalicije protiv terorizma (25/9/01) - 2001-09-25


Državni tajnik Colin Powell, koji je stajao uz predsjednika Busha tijekom objave američke financijske ofenzive, izjavio je da će Sjedinjene Države uskoro objaviti dokaze o povezanosti Osame bin Ladena s napadima na Svjetski trgovinski centar i Pentagon. Predsjednik Bush je istaknuo da se informacije još uvijek javno ne objavljuju kako to ne bi ugrozilo istragu i protu-terorističku kampanju: "Mi nećemo rat učiniti težim objavljujući povjerljive informacije."

Predsjednik Bush se u Bijeloj kući susreo s kanadskim premijerom Jeanom Chretienom s kojim je, uglavnom, razgovarao o pograničnoj sigurnosti, useljeničkoj politici, a susret je okončan obećanjem da će se Sjedinjene Države i Kanada zajedno boriti protiv terorizma. Gospodin Chretien je prvi od nekoliko svjetskih čelnika, koji dolazi u Bijelu kuću ovoga tjedna. Premijeri Japana i Belgije dolaze danas, odnosno, u četvrtak.

U petak predsjednik Bush treba razgovarati s jordanskim kraljem Abdullahom, prvim šefom jedne arapske države koji će posjetiti Bijelu kuću od 11. rujna, kada su izvedeni teroristički napadi. Prije tog susreta Senat je jednoglasno odobrio uspostavu desetogodišnje slobodne trgovine s Jordanom, što je prvi takav slučaj izmedju Sjedinjenih Država i jedne arapske zemlje. Ovakav sporazum Amerika ima još jedino s Kanadom, Mekiskom i Izraelom. Razlog – Jordan je, po mišljenju zakonodavaca, vrlo važan u borbi protiv terorizma.

Ruski predsjednik Vladimir Putin kaže da podržava američku kampanju protiv terorizma te da se njegova zemlja pripremila dati izravnu vojnu pomoć anti-talibanskim snagama u Afganistanu. Gospodin Putin ističe da će Rusija dijeliti obavještajne informacije sa Sjedinjenim Državama te je spremna otvoriti svoj zračni prostor za humanitarne američke misije u Afganistanu. Ruski čelnik, medjutim, nije rekao da američki zrakoplovi mogu koristiti ruski zračni prostor ili zračne luke, nego da zemlje Središnje Azije mogu otvoriti svoje aerodrome za potrebe Sjedinjenih država.

Japan namjerava, javljaju tamošnji mediji, razmjestiti nekoliko ratnih brodova koji će se ovoga tjedna pridružiti američkim brodovima u Indijskom oceanu. Glavni tajnik Ujedinjenih Naroda Kofi Annan pozvao je na globalnu suradnju u borbi protiv medjunarodnog terorizma te je istaknuo da svjetska organizacija može dati legitimitet dugotrajnoj borbi protiv terorista i pozvati sve zemlje da rade zajedno u jačanju globalne sigurnosti. U medjuvremenu je Kongres odobrio isplatu 582 milijuna dolara američkog duga svjetskoj organizaciji i sada ta odluka treba dobiti i predsjednikov potpis.

Nekoliko najviših dužnosnika Europske unije ovoga tjedna posjećuju šest muslimanskih zemalja kako bi uvjerili njihove čelnike da se stvara kampanja protiv terorista, a ne protiv muslimana ili Arapa. Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw već je stigao u Teheran po istome poslu. On je prvi visokorangirani britanski političar koji posjećuje Teheran od 1979.godine, odnosno od Islamske revolucije.

Šefovi nekoliko država sa Srednjeg istoka takodjer se trude ujediniti arapske i muslimanske zemlje u suprostavljanju terorizmu. Egipatski predsjednik Hosni Mubarak pozvao je na konferenciju Ujedinjenih naroda o terorizmu tijekom pariškog susreta s francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom te telefonskog razgovora s iranskim čelnikom Hatamijem. Egipat šalje u Washington svog šefa diplomacije Ahmeda Mahera s porukom za predsjednika Busha o spomenutoj UN konferenciji, a Egipat, takodjer, poziva Washington da prvo pokaže čvrste dokaze prije nego proglasi ijednu zemlju ili grupu odgovornom za nedavne terorističke napade.

XS
SM
MD
LG