Linkovi

Predsjednik Bush danas s kanadskim premijerom Chretienom (24/9/01) - 2001-09-24


Predsjednik Bush danas u Bijeloj Kući treba razgovarati s kanadskim premijerom Jeanom Chretienom, a tema razgovora bit će usmjerena na izgradnju međunarodne koalicije za borbu protiv terorizma.

Glasnogovornik Bijele Kuće Ari Fleischer kaže da se predsjednik Bush osobno želi zahvaliti premijeru Chretienu za potporu i solidarnost Kanadjana iskazanu nakon teroristički napada 11. rujna. No, nakon riječi zahvale razgovor Bush-Chretien treba se usredotočiti na novi stupanj borbe protiv terorizma, odnosno na pitanja kao što je useljenička politika.

Kanada, naime, ima mnogo otvoreniju useljeničku politiku od Sjedinjenih Država, pa postoji zabrinutost da teroristi prvo dolaze na područje Kanade, a onda se prebacuju u Sjedinjene Države. Američki veleposlanik u Kanadi Paul Celluci zatražio je prošlog tjedna od Kanadjana da, zajedno s američkom vladom, rade na razvoju zajedničkih useljeničkih pravila. Medjutim, premijer Jean Chretien nije prihvatio tu ideju objašnjavajući da je politika useljavanja važan dio identiteta Kanade te da je nije voljan mijenjati.

XS
SM
MD
LG