Linkovi

Afganistan: Žestoke borbe između Talibana i Sjevernog saveza (24/9/01) - 2001-09-24


U samom Afganistanu oporbeni Sjeverni savez i vladajući Talibani ulaze u sve žešće borbe. Anti-talibanska oporba je priopćila da je jučer ubijeno ili zarobljeno najmanje 60 talibanskih boraca u gradu Zari na sjeveru zemlje. Jedan je talibanski dužnosnik izjavio France Presseu da se borba još uvijek vodi i da su oporbeni borci napredovali. U međuvremenu, londonski "Sunday Times" piše da se pripadnici specijalnih britanskih zračnih snaga u samom Afganistanu gdje prikupljaju informacije o mjestu boravka Osame bin Ladena te da su se nakratko, prije dva dana, sukobili s Talibanima. No, France Presse javlja da je britansko Ministarstvo obrane demantiralo pisanje "Sunday Timesa".

Diljem Afganistana traju pripreme za rat – grade se bunkeri, postavljaju protuzračni topnički položaji i dijeli se oružje u pograničnim područjima. Prema informacijama iz glavnog grada Kabula, kao i grada Kandahara oružje je već podijeljeno i civilima u nekoliko južnih pokrajina.

Za to se vrijeme humanitarni djelatnici Ujedinjenih Naroda pripremaju za prihvat više od milijun izbjeglica, ukoliko Sjedinjene Države izvedu napad. Na tisuće Afganistanaca već je napustilo zemlju usprkos nastojanjima susjednih Pakistana i Irana da zatvore granice.

XS
SM
MD
LG