Linkovi

Powell: Za uništavanje al-Qaede trebat će međunarodna vojna, diplomatska i gospodarska podrška (24/9/01) - 2001-09-24


Američki dužnosnici ističu kako ne vjeruju riječima talibanskih vodja da ne znaju gdje se nalazi osumnjičeni terorist Osama bin Laden.

Administracija predsjednika Busha odbacila je talibansku informaciju da ne znaju gdje se nalazi Osama bin Laden i da ga ne mogu pronaći. Ministar obrane Donald Rumsfeld rekao je: "Činjenica je da Talibani znaju gdje se nalazi organizacija al-Qaeda i činjenica je da to, kada oni kažu da ne znaju gdje je Osama bin Laden, jednostavno nema kredibilitet".

U međuvremenu američka vojska razvija svoje snage i logistiku u pripremama za vojnu akciju nakon što su Talibani odbili predati bin Ladena kojeg Washington želi dovesti pred sud. Gospodin Rumsfeld kaže da će uništavanje terorističke mreže organizacije al-Qaeda zahtijevati ne samo američki vojni angažman nego i međunarodnu vojnu, diplomatsku i gospodarsku podršku. U razgovoru za televizijsku mrežu ABC američki državni tajnik Colin Powell rekao je da nakon potjere za al-Qaedom i bin Ladenom neće biti neophodno tražiti uklanjanje Talibana s vlasti.

"Oni, pripadnici al-Qaede, bili su vrlo bliski s talibanskim čelništvom. Nadamo se da će talibanske vođe odlučiti da ih ne vrijedi zadržavati u zemlji. Vidjet ćemo što će talibanski režim učiniti tijekom borbe protiv terorizma. No, u ovom trenutku ja ne namjeravam reći da je skidanje Talibana s vlasti ili postavljanje na vlast nekog drugog režima bio jedan od naših ciljeva," rekao je gospodin Powell.

Gospodin Powell kaže da će Sjedinjene Države uskoro sa svojim saveznicima moći podijeliti dokaze o povezanosti Osame bin Ladena s terorističkim napadima na New York i Washington.

Istodobno, ministar obrane Rumsfeld potvrdio je da američka vojska nema kontakt s bespilotnom izviđačkom letjelicom, ali bio je skeptičan glede talibanskog priopćenja da su oni uspjeli oborili taj zrakoplov:

"Sjedinjene su Države izgubile kontakt s tom letjelicom bez ljudske posade. To se događa s vremena na vrijeme i nemamo razloga vjerovati da je naša letjelica oborena, kao što su mediji to javili," kazao je ministar Rumsfeld.

U subotu su, naime, Talibani priopćili da su oborili jedan američki špijunski zrakoplov iznad sjeverne pokrajine Samangan.

XS
SM
MD
LG