Linkovi

SAD zamrznuo sredstva i imovinu 27 pravnih i fizičkih osoba povezanih s terorističkim skupinama (24/9/01) - 2001-09-24


Predsjednik Bush je naložio zamrzavanje sredstava i imovine koja se nalazi u Sjedinjenim Državama 27 pravnih i fizičkih osoba povezanih s terorističkim grupama. Američki predsjednik poziva strane banke i vlade država u svijetu da učine to isto. Predsjednik Bush je rekao da ovo predstavlja prvi udar u financijskom ratu protiv terorizma.

"Potpisao sam izvršnu uredbu da se odmah zamrznu financijska sredstva u Sjedinjenim Državama u vlasništvu 27 pojedinaca i organizacija, te se istovremeno zabranjuje transakcije s njima."

Na listi se nalaze jedna korporacija i tri ne-vladine ne-profitne organizacije za koje predsjednik Bush kaže da djeluju kao fasada terorističkim grupama. Objavljujući svoju odluku, predsjednik Bush je priznao da ovi pojedinci i organizacije nemaju neka velika sredstva na teritoriju Sjedinjenih Država. Medjutim, on je izdao ultimatum financijskim institucijama u inozemstvu. Predsjednik Bush im je ostavio da odluče: ili ćete poslovati s teroristima ili s Amerikom”.

"Ukoliko nam ne pomognu dostavljanjem informacija ili zamrzavanjem računa, američko ministarstvo financija sada ima ovlasti zamrznuti sredstva banaka i transakcije koje obavljaju u Sjedinjenim Državama."

Gospodin Bush je poduzeo ovu akciju dva tjedna nakon terorističkih napada na Svjetski trgovinski centar i Pentagon, inače najtežih terorističkih napada u povijesti ove zemlje. Govoreći u ružičnjaku Bijele kuće, u nazočnosti američkog ministra financija te državnog tajnika, gospodin Bush je ponovio svoju odlučnost za borbu protiv terorizma korištenjem svih raspoloživih sredstava - financijskih, diplomatskih i vojnih.

"Nemojte se zavaravati, mi kanimo prekinuti i mi ćemo prekinuti terorističke mreže."

Predsjednik Bush je istaknuo da će na temelju povjerljivih informacija donijeti još mnoge odluke. On je takodjer istaknuo da Amerikanci trebaju shvatiti da veliki dio ovih dokaza treba ostati u tajnosti. Izjava gospodina Busha uslijedila je nakon što je američki državni tajnik Colin Powell jučer izjavio da će Sjedinjene Države izmjenjivati informacije o dokazima protiv terorista sa svojim saveznicima.

Gospodin Powell je rekao da je administracija predsjednika Busha prikuplja informacije te da će pripremiti dokument u kojem će iznijeti optužbe protiv teroriste Osame bin Ladena i njegoe organizacije al-Qaida. Stojeći danas uz predsjednika Busha, u ružičnjaku Bijele kuće, gospodin Powell je rekao da tajne informacije neće biti iznošene u javnost.

"Većina informacija je tajne prirode. I kako ih budemo analizirali, ukoliko bude dijelova koje možemo objaviti, mi ćemo ih dati javnosti na uvid. To je naša nakana."

Gospodin Powell je dodao da nema dvojbe da je mreža bin-Ladenove al-Qaide odgovorna za terorističke napade od 11. rujna. Koristeći se poslovnom terminologijom, američi državni tajnik je rekao da je Osama bin-Laden u poziciji čelnika odnosno predsjedatelja terorističkog holdinga.

XS
SM
MD
LG