Linkovi

Hrvatska i SFOR inteziviraju suradnju u borbi protiv terorizma (24/9/01) - 2001-09-24


Ministar Rados izrazio je spremnost Hrvatske za jos "naglasenijom" suradnjom u borbi protiv terorizma. "To je sada jedan od najvaznijih procesa svjetske politike u koji ce biti ukljuceni i SFOR i RH. Suradnja u borbi protiv terorizma u narednim ce mjesecima dobiti novi sadrzaj i snazniji opseg",rekao je nakon sastanka sa zapovjednikom SFOR-a u BiH. Ne dovodeci u pitanje hrvatski ulazak u medjunarodnu antiteroristicku koaliciju ministar obrane naglasio je da "Hrvatska u toj borbi ima sto za ponuditi", od kontrole vlastitog teritorija do razmjene sigurnosnih informacija. "Aktivnosti treba intezivirati i pojacati temeljem nove situacije koja je nastupila ili ce nastupiti", rekao je Rados ne ulazeci u pojedinosti.

Ni novi zapovjednik SFOR-a u BiH, americki general John Sylvester nije htio govoriti o detaljima razgovora kojeg je vodio u Ministarstvu obrane. Upitan postoje li realne teroristicke prijetnje za snage SFOR-a u BiH kazao je da prijetnje postoje u cijelom svijetu.. "Prije tri tjedna", kazao je, "zasigurno nitko nije mogao pretpostaviti da u New Yorku postoji prijetnja za vise od 6000 ljudi iz 80-ak zemalja svijeta, a ipak ih je bas toliko poginulo tog dana."

" Prikupljamo sve obavjestajne podatke za slucaj eventualnih prijetnji. Necu govoriti o tome sto smo do sada otkrili ili sto nismo, ali sigurno smo spremni za ostru reakciju", rekao je americki general John Sylvester koji je, nakon tri godine u SFOR-u ovog mjeseca preuzeo duznost zapovjednika.

XS
SM
MD
LG