Linkovi

Suradnja pravosudnih sustava SAD-a i EU (24/9/01) - 2001-09-24


Dogovorom ministara pravosudja SAD i EU otpocela je intenzivna prakticna suradnja dva pravosudna sustava. Istrazitelji ce razmjenjivati podatke o teroristickim skupinama i, posebno, o nacinu njihova financiranja. Europska unija i Sjedinjene Drzave upravo su se dogovorili o konkretnoj suradnji kroz prakticne aranzmane vezane za borbu s terorizmom. U poduzem telefonskom razgovoru, priopcilo je u ponedjeljak belgijsko Predsjednistvo EU, belgijski je ministar pravosudja Marc Verwilghen (u funciji predsjedavajuceg Ministarskim vijecem, dakle osobe koja zatupa pravosudje Europske unije) usaglasio prakticne detalje suradnje sa svojim americkim kolegom, Johnom Aschroftom.

Konkretna suradnja znaci izravnu i brzu razmjenu svih relevantnih informacija i to pod nadzorom ministara pravosudja. Nova praksa znaci da ce svi podaci sakupljeni u pravosudnom prostoru i sa strane pravosudnih organa EU biti na raspolaganju americkoim pravosudju – i obratno, sto ce u mnogome olaksati rad istraznim organima i ubrzati stvaranje slike o teroristickom podzemlju.

Poseban segment suradnje pokriva razmjenu podataka o financiranju terorista. Europska je unija brzo provela niz mjera koje omogucuju laksi pristup financijskim podacima cime pojednostavljuju pracenje tokova novca i, kako je to nekidan kazao ministar financija Francuske Laurent Fabius, novim ce mjerama i sirim ovlastima pravosudni organi biti u stanju “presjeci financijsku bazu teroristima i istjerati na svjetlo dana sve podatke o tome”.

Americkoj strani je narocito interesantan nacin prikupljanja pomoci u brojnim islamskim zajendicama rasutim po europskim zemljama, kao i rad slabo kontroliranog ali veoma razvijenog trzista brzog transfera novca iz europskih u arapske zemlje. Osnovano se sumnja da je dio humanitarne pomoci prikupljen za stradalnike do Bosne preko Cecenije do Afganistana zloupotrebljen u svrhe podupiranja terorista, sto se tek pocelo intenizvno ispitivati. Europski istrazni organi takodjer nasiroko provjeravaju nesvakidasnje, neuobicajene i neocekivane trendove na burzama, registrirane nakratko uoci teroristickih udara.

Osim u prodaji dionica avionskih kompanija takve reakcije trzista , povezane s brzim trasferom zarade na krajnje sumnjive bankovne racune, registrirane su na trzistima zlata i nafte. Rezultati istraga biti ce poznati uskoro, obecali su istrazitelji . Istrazitelji ovoga pute uzivaju neogranicen pristup podacima sakupljenim na obje strane Atlantika.

XS
SM
MD
LG