Linkovi

U Europi intenzivne pripreme za početak razračunavanja s terorizmom (24/9/01) - 2001-09-24


Formiranje antiterorističkog globalnog bloka u europskom dijelu napreduje iznenađujućom brzinom. U glavnom sjedištu NATO saveza u Bruxellesu potvrđeno je da će se skup ministara obrana, zakazan za kraj ovog tjedna u Napulju i potom odgođen, ipak održati u to u formi hitnog, jednodnevnog radnog sastanka na aktualne teme ili, točnije, temu. Skupu neće prisustvovati američki ministar Donald Rumsfeld, već zamjenik mu Paul Wolfowitz.

NATO-vo stalno Vijeće i njegov pandan u Europskoj uniji održali su također intenzivnu razmjenu mišljenja o usaglašavanju elemenata borbe s terorizmom, što zapravo znači da oba partnera nastoje u što kraćem roku unijeti u praksu odluke šefova država Europske unije o vidovima borbe s terorizmom. Iz europskih članica NATO-a stižu signali da je većina spremna ponijeti potpun teret razračunavanja s terorizmom, uključujući i participaciju u vojnim snagama.

Indikativna je, primjerice, spremnost Njemačke da dade pun doprinos – uključujući ljudstvo – sve uz primjedbe da su u takvim akcijama ipak neizbježne nemale ljudske žrtve. Sama Europska unija velike nade polaže u upravo otpočetu turneju njene vanjskopolitičke trojke po prijestolnicama Srednjeg istoka. Predstavnici Unije posjećuju i Teheran kamo prvi visoki dužnosnik jedne europske zemlje, britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw, stiže danas.

Izjava Strawa ujedno je poruka Europe “muslimansko – arapskim partnerima”,”iranska potpora međunarodnoj borbi s terorizmom pripomoći će demostriranju činjenice da Muslimani nisu neprijatelji". Uz zaključak da “nikada neće biti isto kao prije terorističkih udara” glavni je tajnik NATO-a lord Robertson opisao novu ulogu Atlantskog saveza.

“Mi više nismo čisti obrambeni savez jer se transformiramo u organizaciju koja će oblikovati sigurnost”, ustvrdio je Robertson. Europske policije i dalje marljivo prikupljaju konce i doslovno nema dana da odnekuda ne stigne vijest o novim uhićenjima u Belgiji, Njemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji.

XS
SM
MD
LG