Linkovi

New York: Zajednička molitva za žrtve napada (24/9/01) - 2001-09-24


Obitelji žrtava terorističkog napada na Svjetski trgovinski centar bili su medju desecima tisuća Njujorčana okupljenih na Yankee stadionu tijekom nedjeljne molitve posveće žrtvama. Molitvi, koja je pokazala jedinstvo New Yorka, nazočilo je svećenstvo raznih vjeroispovijesti.

Na stadionu prepunom američkih zastava, obitelji i prijatelji, udovice i djeca, držali su slike onih koji su nestali u ruševinama Svjetskog trgovinskog centra. Neki su mahali transparentima na kojima je pisalo: "Molimo se danas, borimo se sutra!"

Vjerski obred nazvan "Molitva za Ameriku" simultano je prenošen na još nekoliko sportskih igrališta diljem New Yorka i u susjednom Newarku u New Jerseyu, gdje se, takodjer, nalazilo na tisuće osoba koji su se pridružili molitvi. Program je vodila jedna od najvećih američkih tv zvijezda – Oprah Winfrey, a sudjelovala su mnoga poznata imena. Među njima i operni pjevač Placido Domingo.

Ipak, najburnije je bio pozdravljan gradonačelnik New Yorka Rudolph Giuliani koji je, zbog svoj bespoštednog angažmana u vodjenju grada u njegovim najtežim danima – nazvan "gradonačelnik Amerike".

"11. rujna New York je proživio najteži dan u svojoj povijesti. Mi koji smo ovdje trebamo dati gradu i njegov najplemenitiji sat. Danas smo zajedno došli u središte svijeta kao ujedinjeni grad. S nama su vjerski čelnici svih religija kako bi se molili za obitelji onih koji su nestali, da se mole za naš grad i za Ameriku. Ponosni neboderi Svjetskog trgovinskog centra, koji su okrunjivali njujorški obzor – više ne postoje! Medjutim, naš će horizont ponovno biti lijep," kazao je Giuliani.

Za vrijeme molitve na tisuće je buketa cvijeća ležalo na travnjaku čuvenog igrališta za baseball pretvarajući ga u spomenik u čijem je središtu bilo poredano cvijeće crvene, bijele i plave boje, odnosno u bojama američke zastave.

Nakon terorističkih napada na New York nestalim se vodi više od šest tisuća osoba, a realnost još težom čini činjenica da postoje vrlo male šanse da još uvijek ima živih ispod ruševina Svjetskog trgovinskog centra.

XS
SM
MD
LG