Linkovi

Washington ne vjeruje Talibanima (23/9/01) - 2001-09-23


Bijela kuća je priopćila da ne vjeruje u izvješća prema kojima se ne zna gdje se nalazi Osama bin Laden. Naime, čelnici Talibana su priopćili da ga ne mogu pronaći. Kako javlja Paula Wolfson, administracija predsjednika Bush tvrdi da neće biti zaustavljena.

Talibanski dužnosnici izjavili su za afganistansku islamsku izvještajnu agenciju da ne znaju gdje se nalazi Osama bin Laden. Savjetnica predsjednika Busha za nacionalnu sigurnost Condoleezza Rice izjavila je da će američka vlada utvrditi govore li Talibani istinu. "Neće nas odvratiti izjave da se ne zna gdje je Osama bin Laden. Mi u to jednostavno ne vjerujemo."

Tijekom nastupa na televizijskoj mreži Fox gospođa Rice je ponovila američki zahtjev Talibanima da odmah predaju Osmanu bin Ladena kojeg se dovodi u vezu s terorističkim napadima u Sjedinjenim Državama. "Vjerujem da Talibani moraju početi uviđati da je pred njima teška odluka."

Gospođa Rice je upozorila da ako Talibani ne ispune američke zahtjeve da će osjetiti svu silu međunarodne koalicije.

Savjetnica predsjednika Busha za nacionalnu sigurnost Condoleezza Rice izjavila je također da Washington pokreće akciju protiv cijele terorističke mreže, a ne samo protiv Osame bin Ladena. U intervjuu za televizijsku mrežu Fox, gospođa Rice je rekla da će Sjedinjene Države ne samo "otkinuti glavu terorizmu nego će krenuti protiv čitave terorističke mreže." Gospođa Rice je dodala da napadi izvršeni 11. ovog mjeseca predstavljaju ratni čin protiv Sjedinjenih Država koje imaju pravo na obranu prema međunarodnom zakonu.

Okončano službeno razdoblje nacionalne žalosti

Predsjednik Bush priprema strategiju protiv terorizma dok se istodobno u području Perzijskog zaljeva gomilaju američke snage. Gospodin Bush jučer je u Camp Davidu putem video konferencijskog sustava održao sastanak sa svojim suradnicima iz Vijeća za nacionalnu sigurnost, a razgovarao je telefonski i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom oko koraka za objedinjavanje napora međunarodne zajednice u borbi protiv terorizma. Očekuje se da će predsjednik uskoro potpisati uredbu u kojoj će se imenovati terorističke skupine i osumnjičene teroriste čija će imovina biti blokirana u Sjedinjenim Državama.

Prije povratka u Bijelu kuću predsjednik će danas predvoditi ponovno podizanje američke zastave na vrh stijega, prvi put od 11. rujna kada su izvedeni teroristički napadi u Sjedinjenim Državama.

Koncentracija američkih snaga

U međuvremenu, američke snage se približavaju pozicijama s kojih će afganistanski Talibani biti u dometu za moguće napade. Vojni dužnosnici ne žele iznositi nikakve pojedinosti vojnih planova, ali se zna da se u tom području nalaze nosači zrakoplova i ratni brodovi koji mogu izvesti napade krstarećim raketama. Ovo je najveća koncentracija američkih snaga u području Perzijskog zaljeva od Pustinjske oluje 1991. godine.

Pentagon je mobilizirao više od deset tisuća pripadnika pričuvnog sastava ratnog zrakoplovstva i Nacionalne garde kao pojačanje redovnim postrojbama. U vojnim bazama i na nosačima zrakoplova uskoro će biti gotovo 400 američkih zrakoplova. Za akciju se pripremaju i elitne postrojbe američkih oružanih snaga.

Praćenje skupina povezanih s bin Ladenom na teritoriju SAD

Današnji Washington Post izvještava da američke vlasti prate četiri-pet skupina povezanih s osumnjičenim teroristom Osamom bin Ladenom. U izvješću se navodi da te skupine djeluju u Sjedinjenim Državama već nekoliko godina. Post također prenosi izjavu jednog neimenovanog dužnosnika američke vlade koji je rekao da još nije utvrdjena veza između navedenih skupina i 19 otmičara zrakoplova koji su sudjelovali u terorističkim napadima izvedenima 11-og ovog mjeseca.

Skupine koje djeluju u Sjedinjenim Državama pripadaju al-Qaedi, mreži ćelija koje djeluju u mnogim zemljama. Tjednik Time izvještava pak da su tijekom potrage za osumnjičenicima agenti FBI-a pronašli uputstvo za rukovanje zrakoplovima poljoprivredne avijacije. To otkriće potaknulo je bojazan da teroristi možda planiraju napad kemijskim ili biološkim sredstvima na američke gradove.

Clinton 1998 autorizirao plan za hvatanje bin Ladena

Bivši američki predsjednik Bill Clinton izjavio je da je za vrijeme svog mandata autorizirao plan za hvatanje, a ako je neophodno, i ubojstvo osumnjičenog teroriste Osame bin Ladena. Bivši predsjednik je izjavio je da je odobrio tu akciju nakon bombaških napada na američka veleposlanstva u Keniji i Tanzaniji 1998. godine.

Gospodin Clinton je rekao da su komandosi bili uvježbani za moguću akciju, ali da nisu postojali neophodni obavještajni podaci za njezino izvođenje. Gospodin Clinton je dodao da je njegova administracija kontaktirala skupinu Afganistanaca da izvedu napad na bin Ladena, ali da ta operacija nije bila uspješna.

Bivši američki predsjednik nije htio reći o kojoj se skupini radi. U to doba, nastavio je gospodin Clinton, Sjedinjene Države nisu imale dovoljnu međunarodnu podršku za akciju protiv bin Ladena, ali danas postoji visoka razina podrške koja takvu akciju čini više mogućom.

Komemoracija na stadionu Yankee

Građani New Yorka danas se okupljaju na baseball stadionu njujorških Yankeeja gdje će se održati molitva za žrtve terorističkih napada. Gradonačelnik New Yorka Rudolph Giulialni izjavio je da će se na tom skupu moliti za osobe koje su poginule i nestale, za njihove obitelji i cijelu američku naciju.

Više od šest tisuća i tristotine osoba vodi se kao nestale, a za 500 osoba potvrdjeno je da su poginule u terorističkim napadima na new York i zgradu Pentagona, te u otetom putničkom zrakoplovu koji se tog dana srušio u Pennsylvaniji. Gradonačelnik New Yorka izjavio je da su izgledi za pronalaženje preživjelih u ruševinama Svjetskog trgovinskog centra veoma mali.

Rezultati najnovije ankete

Novo istraživanje javnosti koje je proveo tjednik Newsweek pokazuje da predsjednik Bush uživa veliku podršku Amerikanaca za vojnu akciju protiv terorista. 71 posto ispitanika podržava vojnu akciju usmjerenu na terorističke baze i zemlje koje im pružaju utočište, a 86 posto ih odobrava način na koji predsjednik Bush obavlja svoj posao. 68 posto ispitanika je izjavilo da se osjećaju sigurnije nakon predsjednikovog obraćanja Kongresu u četvrtak u kojem je predsjednik Bush zatražio od Talibana izručenje osumnjičenog teroriste Osame bin Ladena.

XS
SM
MD
LG