Linkovi

Dokazi protiv bin Ladena - uvjerljivi i očiti (23/9/01) - 2001-09-23


Američki dužnosnici kažu da će Washington podijeliti sa svojim saveznicima dokaze koji povezuju Osamu bin Ladena s terorističkim napadima u New Yorku i Washingtonu.

Državni tajnik Colin Powell izjavio je za televizijsku mrežu ABC da će dokazi protiv bin Ladena biti uvjerljivi i očiti. Savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleeza Rice rekla je da će Washington predočiti svoje dokaze saveznicima i prijateljima, ali na način da to ne ugrozi istragu. Ona je rekla da su napadi na Sjedinjene Države ratni čin te da Washington ima pravo na samoobranu prema međunarodnom zakonu. Gospođa Rice je rekla da Sjedinjene Države ne trebaju dopuštenje Ujedinjenih naroda za bilo kakvu osvetničku akciju protiv terorista.

Podrška pakistanskom čelniku

Američki državni tajnik Colin Powell izrazio je uvjerenje da će Pakistan ostati stabilan te da će nuklearni program te zemlje ostati u sigurnim rukama. Kako javlja Paula Wolfson, državni tajnik Powell je u programu televizijske mreže NBC, pohvalno govorio o pakistanskom predsjedniku Pervezu Musharafu.

Državni tajnik Powell rekao je da je unatoč pritisku nekih islamskih skupna u Pakistanu, predsjednik Musharaf ponudio pomoć američkim naporima u otkrivanju terorista. "Predsjednik Musharaf je donio hrabru odluku s punim razumijevanjem svih potencijalnih posljedica na domaćem planu."

U intervjuu za televizijsku mrežu NBC gospodin Powell je izrazio nadu da će vlada generala Musharafa izdržati pristisak. "Njega podržavaju svi vojni zapovjednici i drugi u vladi. Uvjeren sam da će Pakistan ostati stabilan."

Državni tajnik Powell je pojasnio da je predsjednik Bush ukinuo neke sankcije protiv Pakistana i Indije zbog podrške koje su pokazali za rat protiv terorizma.

Aktivnost Arapske lige

Od drugih diplomatskih aktivnosti vezanih za terorističke napade na Sjedinjene Države bilježimo sastanak glavnog tajnika Arapske lige Amr Mousse i jordanskog kralja Abdulaha. Dvojica čelnika razmatraju mogućnost zakazivanja sastanka ministara vanjskih poslova arapskih zemalja na kojem bi se pokušalo doći do jedinstvenog arapskog stajališta o borbi međunarodne koalicije protiv terorizma predvođene Sjedinjenim Državama.

Egipatski predsjednik Mubarak otputovao je u Pariz, a nakon razgovora s tamošnjim dužnosnicima posjetit će Njemačku i Italiju. U međuvremenu, iranski ministar vanjskih poslova Hamal Harazi izjavio je da bi se njegova zenmlja priključila međunarodnoj koaliciji protiv terorizma ako bi je koordinirali Ujedinjeni narodi. Iranski dužnosnik dao je do znanja da Iran neće dopustiti korištenje svog zračnog prostora za napade protiv Afganistana.

Sjeverni savez podržava međunarodne napore protiv terorizma

U međuvremenu, Vijeće za suradnju zemalja Perzijskog zaljeva izrazilo je podršku međunarodnim naporima za otkrivanje i izvođenje pred lice pravde odgovornih za terorističke napade u Sjedinjenim Državama. Japanski premijer Junichiro Koizumi dolazi u Washington kako bi ponudio punu podršku njegove vlade predsjedniku Bushu.

U Afganistanu, ministar vanjskih poslova antitalibanskog Sjevernog saveza izjavio je da je međunarodna koalicija i Savez imaju isti cilj – borbu protiv terorizma. Sutra će britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw otputovati u Teheran. Očekuje se da će gospodin Straw prenijeti poruku Washingtona prema kojoj je administracija predsjednika Busha spremna na suradnju s Iranom u borbi protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG