Linkovi

Broadway u financijskoj krizi (23/9/01) - 2001-09-23


Nedavni teroristički napad na Svjetski trgovinski centar teško je pogodio njujorški financijski centar, no njegove se razorne posljedice osjećaju i u turizmu, drugoj po važnosti gospodarskoj grani u New Yorku.

Hotelske sobe zjape prazne. Restorani, u kojima se prije rezervacija morala uzimati tjednima unaprijed, sada otvorenih ruku primaju goste bez rezervacije. Neke važne turističke atrakcije, kao što su Kip slobode i sjedište Ujedinjenih naroda, mogu se vidjeti iz daljine, ali ne i obići. Njujorški gradonačelnik Rudolph Giuliani poručio je Amerikancima da New Yorku mogu pomoći tako da ga posjete.

"New York je opet “u pogonu”. Molimo vas, dođite. Treba nam vaš novac. Pomalo sužavamo zatvorenu zonu oko mjesta napada, tako da će uskoro dvije trećine tog dijela grada biti otvoreno," kazao je gospodin Giuliani.

Među najteže pogođenim djelatnostima je i njujorško kazalište. Broadway je do sada izgubio više od tri milijuna dolara. Prikazivanje šest predstava otkazano je, a vjeruje se da će ih biti i više. Druge su na rubu propasti – pogotovo već poznati mjuzikli s velikim postavama, koji najviše zarađuju od turista. David Lotz je direktor ureda za odnose s javnošću sindikata brodvejskih glumaca. Prema njegovim riječima, 60-postotni pad prodaje kazališnih ulaznica ima i šire posljedice.

"Pad prodaje karata pogodio je stotine glumaca, radnika u restoranima i hotelima, vozača taksija, zapravo, samo srce grada. Moramo imati na umu da je upravo kazalište najvažnija turistička djelatnost u New Yorku, koja svake godine gradu donosi milijune dolara," rekao je.

Kazališni djelatnici uključeni u pet predstava, koje bi se uskoro mogle prestati prikazivati, odlučili su se na korak bez presedana.

"Svi sindikati, uključujući sindikate glumaca, tehničara, prodavača karata, upravitelja, kostimografa i frizera, pristali su na jednomjesečno smanjenje plaća od 25 posto, kako bi pomogli svojim kazalištima da povećaju prihode. Većina ovih produkcija sada gubi više od 250 tisuća dolara tjedno, jer ovise o turistima," kaže gospodin Lotz.

Strana je publika tako važna njujorškim kazalištima da je glumačka postava hit-mjuzikla “42. ulica” prekinula probu da bi glumica Mylinda Hall mogla razgovarati s novinarom Glasa Amerike. Gospođa Hall kaže da publika sada ima uživati u slobodi izražavanja – dolazeći u kazalište.

"Umjesto da kupite ratne obveznice, kako se to radilo u prijašnjim ratovima, kupite ulaznicu za predstavu na Broadwayu. To će biti vaš čin pobune i prkosa," kaže ona.

Postoje znakovi da se javnost sprema vratiti kazalištu. Neke nove predstave već su rasprodane. A po prvi puta od 11. rujna, ljudi ponovno čekaju u redu za ulaznice koje se u pola cijene prodaju u srcu Broadwaya. New York je ponovno uveo svoj slogan “I Love New York” u reklame koje bi trebale u grad privući turiste. Neke konferencije premještene su iz drugih gradova u New York, gdje će njihove sudionike dočekati otvorene ruke i niske cijene.

XS
SM
MD
LG