Linkovi

NYT: Tko mrzi Sjedinjene Države, a tko ih voli? (23/9/01) - 2001-09-23


Američki tisak se i u jutrošnjim izdanjima bavi temama vezanim uz nedavne terorističke napade.

"New York Times" jutros postavlja pitanje: “Tko mrzi Sjedinjene Države, a tko ih voli?” U opširnoj analizi, "Times" piše: “Diljem muslimanskog svijeta, divljenje i zavist miješaju se s zamjeranjem i mržnjom prema Sjedinjenim Državama.” S jedne strane, negodovanje izazivaju zapadni kulturni utjecaji, a s druge – naša indiferentnost prema patnjama drugih. “Ključ za uklanjanje mržnje je” – zaključuje New York Times – “bolje informiranje, jer je jedan od njenih korijena leži u nepoznavanju Amerike.”

“Postrožavanje zakona o useljenicima izaziva zabrinutost među borcima za građanske slobode” – javlja jutros "Los Angeles Times". Prema pisanju losanđeleskog dnevnika, najveću brigu izazivaju prijedlozi da se prošire ovlasti vlade kada se radi o pritvaranju i deportiranju stranaca s pravom boravka u Sjedinjenim Državama, za koje se sumnja da su povezani s teroristima.

"Christian Science Monitor" piše o američkim specijalnim snagama, koje bi trebale predvoditi moguću američku vojnu operaciju u Afganistanu. Specijalci kopnene vojske – Rangeri, Zelene beretke i tajna postrojba Delta, te specijalci mornarice – SEALs i ratnog zrakoplovstva – kako piše Monitor – među svojim temeljnim misijama imaju i nekonvencionalno ratovanje i borbu protiv terorizma, što ih čini posebno prikladnim za sadašnju situaciju. Vjeruje se da će se njihove operacije izmjenjivati sa žestokim zračnim udarima – piše jutros "Christian Science Monitor".

A najtiražniji američki dnevnik "USA Today" javlja o incidentu na prošlotjednoj utakmici između Atene i škotskog Hiberniana u kupu UEFE. Pred početak utakmice, tijekom minute šutnje u spomen žrtvama nedavnih napada u New Yorku i Washingtonu, grčki navijači su izazivali nered i pokušali spaliti američku zastavu.

XS
SM
MD
LG