Linkovi

I treći američki nosač plovi prema Istoku (22/9/01) - 2001-09-22


Sjedinjene Države mobilizirale su najveće vojne snage od 1991, dok se Washington sprema osvetiti prošlotjedne terorističke napade. Pentagon je uputio snage i zrakoplove u Indijski ocean i područje Perzijskog zaljeva, gdje će im Afganistan biti na dometu napada.

Ministar obrane Donald Rumsfeld i drugi američki dužnosnici do sada nisu rekli mnogo o vojnim planovima. No, treći američki nosač zrakoplova, praćen bombarderima velikog dometa i ratnim brodovima s kojih se mogu lansirati krstareće rakete napustio je američki teritorij. Ova će se borbena formacija pridružiti drugim nosačima zrakoplova s njihovim pratećim brodovima.

Za akciju će biti na raspolaganju ukupno oko 400 zrakoplova, što s nosača zrakoplova, što iz kopnenih baza. Elitne specijalne snage također se pripremaju za djelovanje. U međuvremenu, predsjednik Bush razgovara sa svojom ekipom za nacionalnu sigurnost u predsjedničkom odmaralištu u Camp Davidu. Prema izvješćima, predsjednik i njegovi savjetnici usuglasili se se oko početne faze rata protiv terorizma, koja će biti usmjerena protiv onih koji su, kako se vjeruje, odgovorni za nedavne napade, dakle, Osame bin Ladena i njegove terorističke organizacija al-Qaida.

Raščišćeno 76 tona ruševina

U New Yorku pomalo blijede nade da bi spasilačke ekipe pod ruševinama Svjetskog trgovinskog centra mogle naći bilo koga preživjeloga. Za pretraživanje ruševina i uklanjanje ostataka srušenih zgrada sve se više koristi teška oprema. Do sinoć je uklonjeno preko 76 tona materijala. Dužnosnici, međutim, ne vjeruju da će imati dobrih vijesti za obitelji više od 6.800 osoba koje se vode kao nestale i strahuje se da su mrtve.

Od obitelji žrtava zatraženo je da predaju uzorke DNA nestalih kako bi se pomoglo identifikaciji žrtava. Spasilačke ekipe jučer su iz ruševina izvukle tijelo bivšeg šefa Ureda FBI-a za međunarodni terorizam Johna O'Neilla. Gospodin O'Neill je, kako se čini, poginuo dok je pomagao u evakuaciji zgrade u svojoj novoj funkciji šefa sigurnosti Svjetskog trgovinskog centra.

Kako javlja Associated Press, New York se sprema za sutrašnju zajedničku molitvu na stadionu njujorške baseball ekipe Yankeeja, na kojoj će, kako se očekuje, sudjelovati više od 60 tisuća ljudi raznih vjera.

Snimci iz pilotske kabine

New York Times danas javlja da je tonski zapis iz jednog od četiri oteta zrakoplova pokazao da je u pilotskoj kabini došlo do žestoke borbe prije nego što se zrakoplov srušio u Pennsylvaniji. Times prenosi riječi neimenovanih izvora u vladinim agencijama policije i pravosuđa koji kažu da se na snimci iz pilotske kabine mogu čuti zvukovi borbe i uzvici na engleskom i arapskom. Putnici na tom letu znali su za napade na Svjetski trgovinski centar, a iz telefonskih razgovora u zadnjim minutama leta jasno je da su putnici odlučili svladati otmičare.

U Londonu 1500 dodatnih policajaca

Britanska policija privela je na ispitivanje četiri osobe u vezi s nedavnim napadima u New Yorku i Washingtonu. Detektivi Scotland Yarda uhitili su dva muškarca i jednu ženu u zasebnim prepadima na dvije kuće u zapadnom Londonu. Četvrta je osoba uhićena u Birminghamu i zatim dovedena u London.

U međuvremenu, u Londonu su i dalje na snazi stroge mjere sigurnosti. Ulicama ophodi dodatnih 1.500 policajaca. Šef londonske policije John Stevens izjavio je da bi Britanija mogla biti sljedeća meta Osame bin Ladena. U okviru jačanja mjera sigurnosti, na londonskom aerodromu Heathrow od putnika je zaplijenjeno više od 20 tisuća noževa, škara, vadičepova i drugih oštrih predmeta.

U Francuskoj, policija je jučer uhitila sedam osoba, osumnjičenih za planiranje napada na američke interese u toj zemlji. Njemačka je policija izdala uhidbene naloge za dvoojicom muškaraca, za koje se sumnja da su bili u vezi s jednim od otmičara.

XS
SM
MD
LG