Linkovi

Ekonomija doživjela šok, ali je i dalje snažna (22/9/01) - 2001-09-22


Predsjednik Bush izjavio je da je američko gospodarstvo prošlo kroz šok, no da je i dalje u osnovi snažno. U svojem redovitom subotnjem obraćanju naciji putem radija, gospodin Bush je rekao da su teroristi srušili simbol američkog prosperiteta, Svjetski trgovinski centar, no da ne mogu ni taknuti njegov izvor, a to je – kako je rekao – američki narod.

Predsjednik je, međutim, priznao da je američko gospodarstvo pretrpjelo ozbiljne štete, što je dovelo do masovnih otpuštanja u avio-prijevozu, turizmu i hoteljerstvu, no također je istaknuo da je u Kongresu ojačao novi duh dvostranačke suradnje na rješavanju gospodarskih pitanja.

Kongres izglasao pomoć avio-kompanijama

Američki je Kongres velikom većinom glasova usvojio paket hitne financijske pomoći za američke avio-prijevoznike, vrijedan 15 milijardi dolara. Paketom se osigurava hitna pomoć od pet milijardi dolara, te još 10 milijardi dolara u kreditnim jamstvima. Američki su avio-prijevoznici znatno smanjili broj letova i otpustili više od 70 tisuća radnika. U međuvremenu, i ministri financija Europske unije su na današnjem sastanku u Bruxellesu također su odobrili program ograničene pomoći avio-kompanijama.

Podrška Ujedinjenim narodima

90 posto Amerikanaca želi da Ujedinjeni narodi preuzmu važnu ulogu u izgradnji međunarodne koalicije protiv terorizma – javlja Associated Press. Anketa koju je provela ova izvještajna agencija pokakzuju da 64 posto Amerikanaca vjeruje da svjetska organizacija dobro obavlja svoj posao, a gotovo polovina ih smatra da bi Washington morao otplatiti svoje dugove UN-u.

Sukobi u Afganistanu

Iz Afganistana stižu vijesti o žestokim borbama između talibanskih snaga i oporbenog sjevernog saveza. Borbe se vode na sjeveru zemlje, gdje savez još uvijek kontrolira 10 do 15 posto teritorija zemlje. Zapovjednik saveza rekao je Reutersu da su njegove snage napredovale, no to još nije potvrđeno iz neovisnih izvora.

U međuvremenu, Ujedinjeni arapski emirati prekinuli su diplomatske odnose s Talibanima zbog njihovog odbijanja da izruče Osamu bin Ladena. Izvori u Afganistanu kažu da se bin Laden skriva u pokrajini Uruzgan u središnjem dijelu zemlje.

XS
SM
MD
LG