Linkovi

Ured domovinske sigurnosti - prva linija borbe protiv terorizma (22/9/01) - 2001-09-22


Predsjednik George Bush u svom govoru na zasjedanju američkog Kongresa obavijestio naciju o osnivanju Ureda za domovinsku sigurnost, koji će koordinirati anti-terorističke napore na teritoriju Sjedinjenih Država. Na njegovom čelu bit će Tom Ridge, dosadašnji guverner Pennsylvanie, inače blizak prijatelj gospodina Busha. Kako izvještava David McAlary, čelnik Ureda za domovinsku sigurnost imat će u borbi protiv terorizma prilično široke ovlasti.

Prije nekoliko mjeseci dva neovisna panela stručnjaka pozvala su na osnivanje tijela koje bi na saveznoj razini koordiniralo borbu protiv terorizma. Ove su preporuke u političkim krugovima međutim bile ignorirane. Od 11. rujna, to više nije tako - svi su sada svjesni ozbiljnosti situacije i američke ranjivosti kada je u pitanju terorizam.

Kako je u govoru Kongresu rekao predsjednik Bush, čelni položaj u rješavanju tog problema od sada će imati Tom Ridge. "On će predvoditi, nadzirati i koordinirati opću nacionalnu strategiju, kojoj je cilj obraniti zemlju od terorističkih napada, te odgovoriti na njih."

Reorganizacija prvih redova obrane

No, Ured domovinske sigurnosti tek je osnovan i glavni posao predstoji. O njegovoj strukturi postoje različita stajališta. Jedno od njih, koje zastupa bivši senator Gary Hart, predlaže da Ured domovinske sigurnosti postane tijelo na razini ministarstva, te da preuzme neke od zadaća drugih vladinih ustanova. Primjerice, pod njegovu nadležnost bi prešle obalna straža i carina, koje su sada dio Ministarstva financija. Granična straža bi također postala njegov dio, umjesto što je sada dio Službe za useljavanje. Gary Hart objašnjava: "To su prvi redovi obrane. Ako smo stvarno u ratu, priroda i svrha tih organizacija se promijenila. Zbog toga, one ovakve kakve danas jesu nemaju više smisla."

Ministar ili samo koordinator?

Međutim, drugi se ne slažu s idejom da bi čelnik Ureda domovinske sigurnosti trebao dobiti funkciju vladina ministra. Guverner Virginije, James Gilmore, koji se također angažirao promišljanju anti-terorističke strategije, smatra da bi čelnik Ureda domovinske sigurnosti trebao biti koordinator rada niza vladinih agencija, a ne ministar u vladi.

Tako misli i predsjednik Bush. Zbog toga će čelnik Ureda domovinske sigurnosti biti nešto poput savjetnika za nacionalnu sigurnost, koji koordinira rad američkih vojnih, diplomatskih i obavještajnih struktura.

O budućim ovlastima Ureda za domovinsku sigurnost govori Bron Cikotas, iz Američke udruge za civilnu zaštitu, koja pruža pomoć kada dođe do elementarnih nepogoda. "Važno je vrlo jasno odrediti ovlasti tog novog ureda. Taj bi ured morao biti spreman obaviti posao koji sadašnje vladine ustanove ne mogu dobro uraditi."

Važnost koncentrirane i uravnotežene kampanje

Međutim, borba protiv terorizma neće biti efikasna ako se provodi jedino kroz novoosnovani Ured domovinske sigurnosti. Paul Bremer, bivši američki diplomat i stručnjak za borbu protiv terorizma, smatra da je vrlo važno da javnost shvati da je problem terorizma stalan, te da neće nestati. "Jedan od problema ove zemlje je u tome što se terorizmu poklanjala tek sporadična pažnja. Nije bilo koherentne strategije. To ne znači da treba stvoriti nacionalnu histeriju, ali treba se poduzeti koncentrirana i uravnotežena kampanja, koja neće posustati nakon što prođu ovi prvi emocionalni tjedni nakon napada."

Senator Joseph Lieberman, čelnik senatskog odbora koji se bavi ovom problematikom, rekao je da će Kongres vjerojatno trebati usvojiti posebne zakone koji će Uredu domovinske sigurnosti zajamčiti odvojen proračun i pravo da provodi svoje odluke.

XS
SM
MD
LG