Linkovi

SAD ustrajne u zahtjevu za izručenjem bin Ladena (22/9/01) - 2001-09-22


Administracija predsjednika Busha ne popušta u zahtjevu da Afganistan izruči osumnjičenog terorističkog čelnika Osamu bin Ladena. Inzistiranje je nastavljeno i nakon što su talebanske vlasti u Kabulu odbacile američki zahtjev za izručenjem vodja bin Ladenove organizacije.

U govoru koji je održao na zasjedanju oba doma Kongresa, predsjednik Bush je uputio ultimatum afganistanskim Talebanima. Ukoliko ne izruče Osamu bin Ladena i ne obustave podršku terorizmu, Afganistan i teroristi dijelit će istu sudbinu – upozorio je predsjednik.

Na tiskovnoj konferenciji u Bijeloj kući novinari su u nekoliko navrata pitali glasnogovornika Arija Fleischera – namjeravaju li Sjedinjene Države nasilno ukloniti Talebane s vlasti? Glasnogovornik je izbjegao izravno odgovoriti na to pitanje. "Predsjednik je vrlo jasno rekao da se Sjedinjene Države pripremaju za akcije na više značajnijih frontova, u koje spadaju i vojni i financijski i diplomatski. Te će akcije biti usmjerene protiv onih koji pružaju utočište, ili podržavaju teroriste, ili sudjeluju u terorizmu.”

Ari Fleischer je također pokušao izbjeći izravni odgovor na pitanja o pojedinostima vojnih planova. On je, umjesto toga, naglasio da su Sjedinjene Države spremne uputiti svoje snage u borbu protiv terorističke opasnosti koja prijeti Americi. "Ova se zemlja priprema za rat, zato što je objavljen rat protiv Sjedinjenih Država. A Sjedinjene će Države odgovoriti. Sjedinjene će Države odgovoriti kako bi zaštitile živote u budućnosti. Sjedinjene će Države odgovoriti jer će se time sprovesti pravda.”

Glasnogovornik Bijele kuće je podsjetio da je predsjednik Bush u svom govoru u Kongresu jasno naglasio da će terorizam biti poražen, a da će cijenu platiti i oni koji teroristima pružaju utočište.

XS
SM
MD
LG