Linkovi

EU podržala SAD u borbi s terorizmom (21/9/01) - 2001-09-21


Europa je na najvišem političkom nivou podržala SAD u borbi s terorizmom, obećanjem svih vrsta suradnje i pomoći. Šefovi država i vlada 15 članica Europske unije, skupa s ministrima vanjskih poslova, sastali su se večeras u Bruxellesu na vanrednom sastanku posvećenom borbi s terorizmom. Grad je, kao što se moglo i očekivati, doslovno preplavljen policijom, a jedna od mjera sigurnosti je i zabrana letova nad širim prostorom Bruxellesa, tako da avioni s obližnje zračne luke Zaventem u velikom luku obilaze grad. Lideri su – što je prva vijest – na najvišem mogućem političkom nivou ponovili odlučnost 15 članica Unije da stanu uz Sjedinjene Države.

Terorizam je zajednički problem i rješenje treba biti zajedničko, eho je diskusija. Valja biti pažljiv, upozorili su neki sudionici, i sve poteze činiti na način da konfrontacja sa zajedničkim problemom ojača veze s muslimanskim svijetom s kojim države Unije gaje tradicionalno dobre odnose. U ovoj fazi stvaranja velike svjetske antiterorističke koalicije države Unije spremne su pružiti i ostale vidove pomoći – uz političku podršku – počevši od već dogovorene tješnje suradnje policija i obavještajnih službi u antiterorističkoj borbi.

Europljani će zahtijevati omogućavanje većeg uvida u račune kompanija povezanih s teroristima. Iz NATO-a je malo prije pristigla vijest da je odgođen skup ministara obrane 19 saveznika, sazvan za idući tjedan u talijanskoj luci Napulj. Iako je premijer Italije Berlusconi tražio premještanje sastanka u Bruxelles, u glavno sjedište NATO – saveza, prijedlog nije prihvaćen. Službeno je obrazloženje kratak rok organizacije, iako promatrači vjeruju da će Amerikanci ali i neki od saveznika na koje Washington računa u to vrijeme biti veoma okupirani vojnom akcijom.

XS
SM
MD
LG