Linkovi

Dugotrajni i globalni rat (20/9/01) - 2001-09-20


Na svome putu diplomatskog dogovaranja velike svjetske koalicije za borbu s terorizmom zamjenik drzavnog tajnika Richard Armitage svratio je do NATO-saveza u Bruxellesu.

Rat s terorizmom biti ce dugotrajan, globalan i nece stati na afganistanskim granicama, prognozirao je nakon intenzivne razmjene misljednja sa stalnim Vijecem Atlantskog saveza i njegovim glavnim tajnikom Lordom Robertsonom zamjenik americkog drzavnog tajnika Richard Armitage.

Iako u ovome trenutku od NATO-vih clanica Washington nije zatrazio nista konkretnoga, bitno je u sadasnjoj fazi stvaranja”svjetske antiteroristicke koalicije”, porucio je Armitage, razmijeniti korisne obavjestajne i financijske podatke, te razmotriti elemente potrebne za provedbu vojne akcije ili vojnih akcija, poput koristenja zracnog prostora. “No nikakva odluka jos nije donesena”, istaknuli su i Armitage i Lord Robertson.

NATO – savez odlucan je u suradnji sa medjunarodnom zajednicom doprinijeti – citiram - “mozda dugoj, ali uspjesnoj borbi s terorizmom”, poruka je glavnog tajnika NATO-a. Uzgred budi receno, danasnji dan u NATO-vom glavnom sjedistu nije prosao bez uzbune, ona je, istina i srecom, bila samo trening , ali i taj sitan detalj ukazuje na napetost u vremenima u kojima se stvara velika svjetska koalicija za obracunavanje s terorizmom.

Desetak kilometara od NATO-vog kompleksa – da i ovo dodam – ministri unutarnjih poslova Europske Unije razmotrili su paket mjera kojima do krajnosti poostravaju borbu s terorizmom. Mjere ukljucuju intenziviranje suradnje sa Sjedinjenim Drzavama s naglaskom na koordinaciju djelovanja i zamjetno vecu, intenzivniju razmjenu relevantih informacija.

XS
SM
MD
LG