Linkovi

Rat protiv terorista - maraton, a ne sprint (20/9/01) - 2001-09-20


Američki vojni planeri usmjeravaju se na Afganistan i osumnjičenog teroristu Osamu bin Ladena dok se oružane snage pripremaju za prve pokrete u sklopu akcije koja se opisuje kao dugotrajni rat protiv terorizma. Osama bin Laden glavni je osumnjičenik za prošlotjedne terorističke napade, a sada je, kako izgleda, glavni cilj američkih vojnih planera.

Kako iz Pentagona javlja Alex Belida, vojne operacije koje se planiraju usmjerene su za sada na Afganistan. Premda je Osama bin Laden pod sve većim pritiskom da se preda ili napusti svoja dosadašnja utočišta, američki obavještajni izvori vjeruju da se on još uvijek nalazi u Afganistanu.

Vojne akcije kojima bi cilj bio ubojstvo ili hvatanje Osame bin Ladena mogle bi biti izvedene iz susjednog Pakistana čiji su vojni čelnici već izrazili podršku američkom naporu za izvođenje terorista pred lice pravde. No postoje neke indikacije da bi se neke akcije u kojima bi sudjelovali američko komandosi mogle izvjesti i sa sjevera, iz Uzbekistana i Tajikistana. Pentagon ne želi komentirati takva nagađanja.

Međutim, pomoćnik ministra obrane za kopnene snage, Thomas White, potvrdio je da su američki vojnici, uključujući i posebne postrojbe, dobile naređenje da se pripreme za kopnene borbe u sklopu kampanje administracije predsjednika Busha protiv terorizma. "Raspolažemo sa snažnim posebnim postrojbama u kopnenim snagama i siguran sam da će ova kampanja uključiti njihov angažman. Oni su spremni za pokret."

Pentagon je već naredio da se više desetina zrakoplova, uključujući lovce, bombardere i zračne tankere, upute u područje Perzijskog zaljeva i drugdje, uključujući i bivše sovjetske republike. Mornarica je pak uputila još jednu borbenu skupinu nosača zrakoplova u Mediteran i dalje na istok.

Rat protiv terorizma koji će – kako je upozorio ministar obrane Donald Rumsfeld – biti drugačiji od svih dosadašnjih ratova u kojima su Sjedinjene Države sudjelovale. Gospodin je Rumsfeld rekao da će za provedbu anti-terorističke kampanje biti potrebni strpljenje i medjunarodna podrška. Bit će to – kako je rekao – “maraton, a ne sprint.” Washington mora osigurati da američki neprijatelji ne dođu u posjed oružja čija bi uporaba izazvala još veće gubitke od dosadašnjih, rekao je gospodin Rumsfeld, imajući na umu – po svemu sudeći – oružje za masovno uništavanje.

Prekinuti financijsku podršku teroristima

Američki ministar financija Paul O'Neal izvjestio je senatski Odbor za bankarstvo da je osnovana posebna ekipa kako bi se onemogućilo financiranje terorista diljem svijeta. Gospodin O Neal je rekao da je ministarstvo financija, u suradnji s drugim vladinim, ali i međunarodnim obavještajnim tijelima, sastavilo popis terorista i skupina koje pomažu njihovo financiranje. Taj napor, rekao je američki dužnosnik, uživa široku međunarodnu podršku.

Stvaranje međunarodne anti-terorističke koalicije

U međuvremenu, predsjednik Bush nastavlja napore na uspostavljanju međunarodne koalicije protiv terorizma. Predsjednik je telefonski razgovarao s predsjednicima Čilea i Argentine, a u Bijeloj kući se sastao s ministrom vanjskih poslova Saudijske Arabije.

Predsjednik Bush večeras će se sastati s britanskim premijerom Tonyem Blairom koji će također nazočiti predsjednikovom obraćanju Kongresu i naciji. Dužnosnici Bijele kuće kažu da će predsjednik objasniti zašto građani žele američki vojni odgovor i s kakvim se neprijateljem suočavaju Sjedinjene Države. Očekuje se da će predsjednik Bush pozvati na strpljenje i kazati kako je u pitanju duga borba.

Europski ministri unutarnjih poslova i pravosuđa odobrili su prijedlog mjera kojima se želi osnažiti potencijale njihovih zemalja u borbi protiv terorizma. Taj prijedlog sadrži jedinstvenu definiciju terorizma, tjeralice za cjelokupno područje Europske unije te ublažavanje zakonskih ograničenja u mogućem protjerivanju osumnjičenih terorista. Očekuje se da će te prijedloge usvojiti čelnici zemalja Europske unije koji će se sutra okupiti na izvarednom sastanku u Briselu.

Srednje-azijske države Tajikistan i Uzbekistan zanijekale su tvrdnje prema kojima će američkim ratnim zrakoplovima biti omogućeno korištenje zrakoplovnih baza u te dvije zemlje. Predstavnici Tajikistana i Uzbekistana priopćili su da od Washingtona nisu primili službene zahtjeve za uporabu vojnih baza u te dvije zemlje. Prije toga, rusko je ministarstvo obrane priopćilo da Pentagonu neće dopustiti prelijetanje do baza u ove dvije srednjeazijske države.

Nova uhićenja u SAD

Američke su vlasti uhitile osobu za kojom se tragalo s ciljem ispitivanja njegovih veza s terorističkim napadima na Pentagon i Svjetski trgovinski centar. Policija i agenti F.B.I.-a uhitili su Nabila Al-Marabha u blizini Chicaga. Agenti su uhitili još tri osobe sa Srednjeg istoka nakon što su kod njih pronadjene falsificirane isprave, te plan medjunarodnog aerodroma u Detroitu.

XS
SM
MD
LG