Linkovi

Danas sastanak Bush - Blair (20/9/01) - 2001-09-20


Predsjednk Bush danas će se sastati s britanskim premijerom Tonyem Blairom u sklopu diplomatskih napora da se uspostavi široka koalicija rotiv terorizma. Predsjednik Bush se jučer sastao s indonezijskom predsjednicom Megawati Sukarnoputri, a telefonski je razgovarao s južnokorejskim predsjednikom Kim Dae-Jungom i južnoafričkim čelnikom Thabom Mbekijem. U Washingtonu se nalazi i nekoliko ministara vanjskih poslova kako bi izrazili podršku njihovih vlada američkim naporima. Sutra će Europska unija održati izvanredni sastanak na kojem će se razmotriti mogući odgovori na nastalu krizu.

Prije polaska za Washington, britanski premijer Tony Blair sastao se u Parizu s francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom. Dvojica državnika izrazili su podršku za – kako je rečeno – primjeren i učinkovit odgovor na terorističke napade na Sjedinjene Države. Po okončanju razgovora gospodin Chirac je izjavio da još nije donesena odluka o tome kako bi trebao izgledati kontraudar na teroriste, ali je rekao da ni Francuska, ni Britanija ne mogu biti izostavljene tih napora.

Britanski premijer Tony Blair izjavio je da bi Iran mogao biti saveznik u međunarodnoj borbi protiv terorizma. Gospodin Blair je rekao da je iranski predsjednik Hatami izrazio solidarnost zbog onoga što se dogodilo u Sjedinjenim Državama te da je ošto osudio terorizam. Iran je proteklih dana snažno osudio terorističke napade u Sjedinjenim Državama, ali je upozorio na oprez po pitanju osvetničke akcije na Afganistan.

XS
SM
MD
LG