Linkovi

Delikatna ravnoteža između javne sigurnosti i osobne slobode (20/9/01) - 2001-09-20


Kongres ovaj tjedan počinje s raspravom o zahtjevu vlade da se pooštre zakoni koji se odnose na borbu protiv terorizma. Ova problematika je prilično osjetljiva jer treba pronaći ravnotežu između opravdanog zahtjeva da se pojača javna sigurnost, ali da se zaštite i građanska prava i slobode. Upravo je ovo pitanje u središtu debata koje se odvijaju na Capitol Hillu.

Ministar pravosuđa John Ashcroft zalaže se da Kongres po brzom postupku usvoji nove anti-terorističke mjere. Jedna od njih proširuje ovlasti ministarstva pravosuđa da prisluškuje telefone te nadzire kompjuterske terminale. Organizacije koje promiču poštivanje građanskih prava upozoravaju da bi takve oštre mjere oslabile ustavom zajamčeno pravo na osobnu privatnost te niz drugih osobnih sloboda.

Gephardt: Ne može se sačuvati prijašnja razina otvorenosti

Neki članovi Kongresa smatraju da je sužavanje određenih osobnih sloboda možda neizbježno, u trenutku kad se zahuktava američka kampanja protiv terorizma. O tome je nedavno govorio čelnik demokratske manjine u Zastupničkom domu Richard Gephardt. "Treba razmišljati o onome što se gubi a što se dobija, kada se nasuprot stave vrijednsoti kao što su sloboda i sigurnost. U nekim slučajevima, bit će prilično kontroverznih odluka. Neke će odluke biti teško donijeti. Treba postupati demokratski i slušati što misli javnost. Međutim, po mom mišljenju, u svjetlu nedavnih događaja – ja ne vidim na koji bismo način mi mogli sačuvati onu istu razinu otvorenosti i slobode, kao u prošlosti."

Ashcroft: Istraga uz poštivanje svih ustavnih jamstava

Organizacije Amerikanaca arapskog podrijetla – koje u posljednje vrijeme bilježe niz napada na svoje članove – zabrinute su da će novim mjerama osobne slobode biti ograničene upravo muslimanima, odnosno ljudima arapskog podrijetla. Ministar pravosuđa Ashcroft je jučer pokuša odagnati takve strahove. "Meni je duboko stalo da poštivanja sloboda svih građana. Posebno mi je stalo da se poštuju građanske slobode naših sugrađana arapskog podriejtla, te građana koji potječu sa Srednjeg istoka, koji su američki patrioti, koji osjećaju tragediju koja se dogodila, kao i svi drugi građani, a možda čak i više. Oni, kao i svi drugi građani, žele da se unište terorističke mreže koje su odgovorne za prošlotjedne napade. Istraga i potjera za teroristima bit će izvedena tako da se poštuje svako jamstvo koje predviđa naš ustav. Međutim, nećemo se libiti koristiti bilo koje sredstvo koje će osigurati hvatanje počinitelja odnosno uništenje terorističkih mreža, kako bi se spriječili napadi u budućnsoti."

Army: Znamo kako se uravnotežuju disciplina i slobode

Kongresmen Dick Army, čelnik republikanske većine u Zastupničkom domu, slaže se s ministrom Ashcroftom. "Demorkacije znaju kada treba postati oštar, kada uvesti veću disciplinu, pojačati sigurnost – ali istovremeno izbjeći kršenje temeljnih ljudskih prava civilizianog društva. Ljudi će ponekad možda biti inkomodirani, ali vlada neće kršiti prava građana."

Graham: Ne postoji razlog za ograničavanje građanskih sloboda

O nekim od prijedloga ministarstva pravosuđa u vezi s novih zakonodavnim anti-terorističkim paketom upravo se raspravlja u senatskom odboru za obavještajne djelatnosti. Njegov čelnik, demokratski senator Bob Graham, predlaže osnivanje posebnog neovisnog tijela koje će nadgledati provedbu strogih anti-terorističkih mjera. "Ne vjerujem da postoji razlog za ograničavanje naših građanskih sloboda. To bi predstavljalo pobjedu terorista – jedno veliko i slobodno društvo postalo bi slično njima."

Očekuje se da će Kongres uskoro usvojiti anti-terorističke mjere, iako vjerojatno ne do kraja ovog tjedna, kako je zatražio ministar pravosuđa John Ashcroft.

XS
SM
MD
LG