Linkovi

Bijela kuća odbacila afganistanski zahtjev (20/9/01) - 2001-09-20


Bijela kuća je odbacila poziv afganistanskog islamskog svećenstva da se Osamu bin Ladena uvjeri u potrebu dobrovoljnog odlaska iz zemlje. Glasnogovornik Bijele kuće je rekao da je bin Laden glavni osumnjičenik za prošlotjedne terorističke napade u Sjedinjenim Državama te da treba biti izručen nadležnim vlastima.

Američki glasnogovornik kaže da poziv islamskog svećenstva ne odgovara na zahtjeve Washingtona jer se bin Ladenu dopušta da jedno utočište zamjeni drugim. Prema njegovim riječima, predsjednik Bush je zatražio izručenje svih ključnih osoba terorističke mreže al-Qaeda te zatvaranje logora za obuku terorista u Afganistanu. Sjedinjene Države i dalje stoje iza tih zahtjeva, rekao je američki glasnogovornik.

Ranije je Afganistansko islamsko svećenstvo pozvalo je čelnike Talibana da uvjere osumnjičenog teroristu Osama bin Laden da dobrovoljno napusti Afganistan. Ta poruka objavljena je u proglasu donesenom na kraju dvodnevnog sastanka u Kabulu na kojem se razgovaralo o sudbini bin Ladena i o američkoj prijetnji da će napadima uzvratiti na nedavne terorističke napade. U proglasu se ne navodi nikakav rok, ali stoji da bi Osama bin Laden trebao napustiti zemlju u razumnom vremenu.

Afganistansko islamsko svećenstvo pozvalo je Sjedinjene Države da ne krenu u osvetničke akcije prije nego li utvrde tko je odgovoran za terorističke napade. Ono je izrazilo žaljenje zbog pogibije velikog broja žrtava u napadu na Sjedinjene Države. Ako Sjedinjene Države napadnu Afganistan, navodi se u proglasu, onda će biti proglašen džihad, odnosno sveti rat.

Londonski Times izvještava danas da Sjedinjene Države i Britanija planiraju desetegodišnji rat protiv terorizma. Taj bi plan, tvrdi Times, trebao uključiti međunarodne diplomatske, ekonomske i političke akcije s ciljem uništavanja svjetske terorističke mreže.

Australski premijer John Howard izjavio je da će njegova zemlja pridonijeti tim naporima na sve moguće načine uključujući i kopnene snage u slučaju američkog vojnog napada.

XS
SM
MD
LG