Linkovi

Američka mornarica u pokretu (20/9/01) - 2001-09-20


Bojna skupina američke mornarice, predvodjena nosačem zrakoplova "USS Theodore Roosevelt", opremljenim i nuklearnim oružjem, napustila je baznu luku Norfolk u Virginiji, a njihovo je krajnje odredište nepoznato. Ovu bojnu skupinu čini i 15 tisuća mornara i marinaca, zatim 13 ratnih brodova, više od 80 borbenih zrakoplova i dvije tisuće marinaca obučenih za amfibijsko iskrcavanje. Tu su i raketne krstarice, razarači i najmanje jedna podmornica.

U sklopu priprema za ono što bi moglo prerasti u prolongiranu kampanju protiv terorista i onih koji ih podržavaju, Sjedinjene su Države započele sa slanjem svojih vojnih snaga ka području Perzijskog zaljeva. U pokretu su brodovi, zrakoplovi i vojska iz američkih baza diljem svijeta, “kao podrska naporima da se identificiraju, lociraju i na odgovornost pozovu oni koji su planirali proslotjedne napade na New York i Washington kao i svi oni koji su ih u tome podrzavali,” priopcio je Pentagon.

Početak vojnih priprema i pokreta potvrdio je zamjenik američkog ministra obrane, Paul Wolfowitz: “Pokret je otpočeo, bit će ih i više i nadam se da je svima jasno zašto ne želimo otkriti detalje o tim pokretima – zbog onih koji pokušavaju odgonetnuti naš idući korak,” rekao je zamjenik ministra obrane Paul Wolfowitz.

Iako dužnosnici Ministarstva obrane u strogoj tajnosti drže američke planove, dodatni vojni zrakoplovi, kako je javljeno, kreću prema Perzijskom zaljevu kao pojačanje snagama koje se već tamo nalaze.

Dio tih pojačanja na nosaču je zrakoplova "U.S.S. Theodore Roosevelt" koji je jučer napustio luku Norfolk, u Virginiji, i otplovio ka istoku. To je sada peti američki nosač zrakoplova u pokretu, a prate ga brodovi naoružani navođenim krstarećim raketama, razarači, podmornica, te tri broda za amfibijske operacije, s dvije tisuće marinaca.

Razmještaj dodatnih snaga u Perzijskom zaljevu mogao bi biti nagovještaj mogućih planova za napade na Afganistan u kojemu se krije osumnjičeni teroristički vođa Osama bin Laden.

Dužnosnici američkog Ministarstva obrane jasno su dali do znanja da mreža bin Ladenovih terorista djeluje u nizu zemalja te predviđaju isto tako dugi niz akcija u sklopu kampanje protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG