Linkovi

Snaga raznolikosti u Sjedinjenim Državama (20/9/01) - 2001-09-20


"Amerikanci Muslimani daju nevjerojatno vrijedan doprinos našoj zemlji. Prema njima se treba odnositi s poštovanjem”. Riječi su to predsjednika Georgea W. Busha, koji je posjetio washingtonsku džamiju kako bi pozvao Amerikance da se, nakon terorističkih napada na Svjetski trgovinski centar i Pentagon, ne okreću protiv svojih muslimanskih susjeda.

Nakon tih napada pristižu izvješća o uznemiravanjima, vandalizmu te prijetnjama protiv muslimana i Amerikanaca arapskog podrijetla u Sjedinjenim državama. Medjutim, radi se o izoliranim incidentima, jer velika većina američkih gradjana shvaća da su muslimani i Amerikanci muslimanskog podrijetla američki patrioti.

Kako je to rekao predsjednik Bush: “Ne bismo smjeli Muslimane smatrati odgovornima za neki teroristički čin. Odgovornima trebamo držati počinitelje terorističkih napada, te one koji im pružaju utočište."

Američki kongres jednoglasno je prihvatio rezoluciju u kojoj se kaže: “Građanska prava i građanske slobode svih Amerikanaca, uključujući i Amerikance arapskog podrijetla, te Amerikance muslimane, moraju biti zaštićena.” "Sjedinjene države,” kaže se u rezoluciji, “osuđuju svako nasilje ili diskriminaciju protiv bilo kojeg Amerikanca, uključujući i Amerikance arapskog podrijetla te američke muslimane.”

Rat protiv terorizma nije rat protiv Islama ili protiv Arapa. Kako je to rekao dopredsjednik Dick Cheney, Amerikanci arapskog podrijetla ogorčeni su nasiljem kao i svi drugi. Organizacije koje predstavljaju Amerikance arapskog podrijetla, te američke muslimane, odmah su osudile terorističke napade na Sjedinjene države. Ustvari, mnogi su osobno pogođeni ovom tragedijom - u napadima na Svjetski trgovinski centar poginuo je i odredjeni broj američkih muslimana, te Amerikanaca arapskog podrijetla. U njujorškim četvrtima u kojima žive Amerikanci arapskog podrijetla, vlasnici trgovina istakli su američke zastave.

Kako to kaže Yusuf Saleem, iz Muslimansko-Američkog društva, “Mi smo dio tkanja koje predstavlja Ameriku”. Raznolikost je jedan od najjačih aduta Sjedinjenih Država, a Amerikanci vjeruju da niti jedna vjerska ili etnička skupina ne bi smjela biti progonjena ili diskriminirana zbog zločinačkih čina nekolicine.

Kako je to jasno rekao predsjednik Bush: “Teror ne predstavlja istinsko vjerovanje Islama. Islam je mir”. Gospodin Bush je potom izgovorio ajet iz muslimanske svete knjige, Kurana, koji glasi: “Potom je zlo bilo kraj onih koji su činili zlo”.

XS
SM
MD
LG