Linkovi

Kako je operacija "Uznositi orao" dobila ime? (19/9/01) - 2001-09-19


Američki tisak i danas prostor uglavnom posvećuje temama vezanim uz nedavne napade.

Pod naslovom “Prazne sobe, prazni stolovi i uplašeni gosti” "New York Times" piše o negativnim posljedicama napada na turizam New Yorka. Ova djelatnost, koja gradu godišnje donosi 25 milijardi dolara, već je ranije bila pogođena slabljenjem gospodarstva, no u zadnje vrijeme prihodi tako naglo padaju da turistički djelatnici strahuju od dugotrajnih šteta. U međuvremenu, ispražnjeni hoteli i restorani nude svoj prostor tvrtkama koje su izgubile urede u Svjetskom trgovinskom centru i dostavljaju obroke spasilačkim ekipama.

"Los Angeles Times" jutros donosi analizu u kojoj ocjenjuje da predsjednik Bush u ovim kriznim trenucima postupa vrlo mudro. Kako piše losanđeleski dnevnik, za razliku od svojeg prethodnika Clintona, koji se u prvoj godini mandata loše nosio s problemima Somalije, Haitija i Bosne, predsjednik Bush za sada nije počinio nikakvu veliku grešku. Umjesto toga je – kako piše Times – preuzeo ulogu ratnog predsjednika na način koji koristi njegovu najjaču stranu – sposobnost da se usredotoči na samo jedno pitanje, a minimizira njegove slabosti.

Izdvajamo i jednu zanimljivost iz elektronskog izdanja “Slate”, koje čitateljima objašnjava kako je moguća američka operacija “Noble Eagle – Uznositi orao” dobila ime. Kako se može pročitati na web stranicama Slatea, prvi korak u imenovanju vojnih operacija Pentagona je kompjutorska baza adekvatnih riječi, koja izbacuje njihove moguće kombinacije. Pri tome, zapovjedništvo koje će nadzirati operaciju, ima pravo izbora imena operacije, koje zatim prosljeđuje na odobrenje Združenom stožeru.

XS
SM
MD
LG