Linkovi

FBI: Do sada uhićene četiri osobe (19/9/01) - 2001-09-19


Gradonačelnik New Yorka Rudolph Giuliani kaže da postoji vrlo malo izgleda da se netko živ pronadje u ruševinama Svjetskog trgovinskog centra. Nestalim se smatra pet tisuća 600 osoba, a službeno je mrtvim proglašeno 218 ljudi. U napadu na zgradu Pentagona poginulo je 189 osoba.

Prema navodima nekoliko američkih tv postaja, koje prenose riječi dužnosnika administracije predsjednika Busha, Mohammed Atta, jedan od osumnjičenih otmičara i terorista, susreo se početkom godine s jednim iračkim obavještajcem negdje u Europi. Pretpostavlja se da je Mohammed Atta, inače rodjeni Egipćanin, bio pilot prvog zrakoplova koji se zabio u Svjetski trgovinski centar u New Yorku te da je bio čelnik skupine kojoj su pripadala devetnaestorica navodnih otmičara putničkih zrakoplova. Američki dužnosnici ističu da podatak da se Atta sreo s iračkim obavještajcem nije dokaz da je Irak imao neku ulogu u terorističkim napadima.

U medjuvremenu je u Afganistanu odgodjen sastanak Islamskog vijeća imama čijih je 600 članova trebalo odlučiti hoće Talibani izručiti Osamu bin Ladena. Islamsko vijeće je upozorilo da bi mogli uputiti i poziv na sveti rat, odnosno jihad protiv Sjedinjenih Država ukoliko Afganistan bude napadnut. U New Yorku je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda zatražilo od Talebana da izruče prvo-osumnjčenog bin Ladena za napade na New York i Washington pozivajući se na prošlogodišnju rezoluciju.

Američki ministar pravosuđa John Ashcroft, kaže da su do sada uhićena četiri svjedoka te da je FBI zadržao 75 osoba radi ispitivanja oko terorističkih napada ili radi provjere njihovih usljeničkih statusa. Gospodin Ashcroft je izjavio da FBI sumnja, ali ne i da tvrdi, da su otmičari imali nakanu oteti više od četiri putnička zrakoplova. Isto tako, ministar pravosuđa je objasnio da nova pravila dozvoljavaju sumnjivim ilegalnim strancima da budu zadržani 48 sati, umjesto dosadašnja 24 sata, kao i da je naredio saveznim tužiteljima da formiraju anti-terorističke snage u svakom distriktu diljem Sjedinjenih Država.

U Washingtonu je, ministar obrane Donald Rumsfeld priopćio da administracija ima dokaze o tome da teroristički napadi imaju izravnu potporu nekih država.

XS
SM
MD
LG