Linkovi

SAD ostaju prisutne na evropskom jugoistoku, izjavio američki veleposlanik u Zagrebu (19/9/01) - 2001-09-19


SAD se ne namjeravaju povući sa svjetske scene, a ostat će prisutne i na evropskom jugoistoku, izjavio je u Zagrebu američki veleposlanik Lawrence Rossin. Odbacujući spekulacije koje su se nakon terorističkih napada na New York i Washington pojavile u regiji, veleposlanik Rossin je kazao da su SAD ustrajne u ispunjavanju svojih obaveza.

"Predsjednik Bush i državni tajnik Powell višekratno su naglasili da SAD neće izbjegavati svoje obaveze čak i nakon događaja prošlog tjedna," rekao je veleposlanik Rossin nakon potpisivanja Pisma suglasnosti kojim je američka vlada Hrvatskoj osigurala gotovo 1,5 milijuna dolara pomoći za reforme u pravosuđu i policiji.

Novac, Hrvatskoj prijeko potreban za modernizaciju policijske akademije i školovanje policajaca, ubrzat će započete reforme, a svečanost potpisivanja za veleposlanika Rossina konkretna je potvrda da se SAD ne namjeravaju povlačiti s Balkana.

"Mi u SAD imamo izreku koja kaže da stavljamo novac tamo gdje nam se nalaze usta. Danas potpisano Pismo suglasnosti potvrđuje izreku i jasno odražava našu privrženost nastavku suradnje s Hrvatskom i namjeru ostanka u regiji," kazao je Rossin.

Za američkog veleposlanika današnja svečanost simbolizira i nastojanja da se "odupremo terorizmu i teroristima koji svijet odvlače od konkretnih aktivnosti i suradnje u izgradnji boljeg života".

"Teroristi i oni koji ih potpomažu vjerovali su da napadima mogu otjerati SAD s međunarodne scene i natjerati nas da zajedno sa svojim prijateljima odustanemo od izgradnje mira, demokracije, zaštite ljudskih prava i razvoja gospodarstva", rekao je Rossin. "Vjerujem,... znam da su se debelo preračunali."

Potpredsjednik Vlade Goran Granić, koji je Pismo suglasnosti potpisao s hrvatske strane, zahvalio je na ukupno 3,5 milijuna dolara koje su SAD do sada donirale za reformu hrvatskih državnih institucija. Još jednom izražavajući spremnost Hrvatske da se pridruži međunarodnoj zajednici u borbi protiv terorizma potpredsjednik Vlade je, "govoreći i iz iskustva hrvatske države u obrani od agresije i terorizma", kazao da su "danas svi vojnici protiv terorizma u obrani demokracije i civilizacije."

XS
SM
MD
LG