Linkovi

SAD neće tolerirati podršku teroristima (19/9/01) - 2001-09-19


Američki ministar pravosudja John Ashcroft obišao je danas dio Pentagona koji je prije osam dana bio meta terorističkog napada. Nakon obilaska izgorjelih ruševina, koje spasilačke ekipe i dalje raskopavaju u potrazi za tijelima žrtava, gospodin se Ashcroft oglasio s oštrim upozorenjem. To je upozorenje uputio ne samo teroristima koji su odgovorni za prošlotjedni napad, nego i onim stranim vladama koje podržavaju terorističke mreže. "Vrijeme je da te vlade potpuno jasno shvate da Sjedinjene Države neće tolerirati ničiju podršku terorističkim mrežama koje će američkom narodu nanositi takvu štetu.”

Kod Pentagona su, inače i dalje vrlo aktivne gradjevinske ekipe koje uklanjaju ruševine i pokušavaju spriječiti daljnje raspadanje teško oštećenog dijela zgrade.

Uhićenja u Michiganu

Američke vlasti su uhitile još tri osobe u okviru istrage terorističkih napada na Svjetski trgovinski centar i Pentagon. Trojica osumnjičenika uhićeni su u Detroitu, u saveznoj državi Michigan, u jednoj kući koju su agenti FBI-ja pretresali na temelju informacije da je to bila posljednja poznata adresa stanovanja jednog drugog osumnjičenika u svezi s terorističkim napadima. Inače, spomenuta trojica zadržani su na temelju optužbe da su posjedovali lažne isprave.

Francuska izvještajna agencija prenosi da se radilo o krivotvorenim aerodromskim propusnicama, a FBI je u toj kući navodno pronašao i dijagram Detroitske medjunarodne zračne luke te informacije o jednoj američkoj vojnoj bazi u Turskoj. FBI je već pritvorio četiri svjedoka u svezi s terorističkim napadima od 11. rujna, a traga za više od 190 osoba, koje agenti žele ispitati u svezi s istragom.

Isplovio nosač T. Roosevelt

Inače, na vojnom planu, velika borbena grupa američke Ratne mornarice, koju predvodi nosač zrakoplova na nuklearni pogon Theodore Roosevelt, isplovila je iz luke u Virginiji. 15 tisuća mornara na brodovima te borbene grupe provest će u Sredozemlju šest mjeseci. Uz nosač zrakoplova, u sastavu borbene grupe od 13 brodova nalaze se i krstarice opremljene navodjenim raketama, razaračima i podmornicama. Pentagon odbija otkriti odredište nosača zrakoplova Theodore Roosevelt i pratećih brodova. U Indijskom se oceanu već nalaze dvije borbene grupe američke Ratne mornarice.

XS
SM
MD
LG