Linkovi

Napadi možda imali podršku jedne ili više zemalja (19/9/01) - 2001-09-19


Na jučerašnjoj konferenciji za tisak, održanoj u Pentagonu, američki je ministar obrane Donald Rumsfeld dao nagovjestiti da Washington ima razloga vjerovati kako su prošlotjedni, savršeno koordinirani, razorni teroristički napadi otetim zrakoplovima na New York i Washington možda imali podršku jedne, a moguće i više zemalja.

Upitan ima li dokaza za to, Rumsfeld je odgovorio: “Dovoljno mi je toga poznato i to što sam rekao, onako kako najbolje i najjasnije mogu, to je da neke države tim ljudima pružaju podršku.”

Na inzistiranje novinara da tu svoju izjavu podrobnije objasni, američki je ministar obrane, nakon dramatične stanke, rekao da ne može, jer “radi se o osjetljivom pitanju”, rekao je on te dodao: ”Ono što predstavlja dokaze i to tko će ih, i kada, priopćiti, to prepuštam Ministarstvu pravosuđa, FBI-ju i drugim obavještajnim agencijama. To je njihov posao, ne moj,” rekao je Donald Rumsfeld.

Iran, Irak, Sirija, Libija… neke su od zemalja koje Sjedinjene Države godinama već imaju na popisu onih koje podrzavaju terorizam. Međutim, nakon prošlotjednih terorističkih napada, gotovo je sva pozornost usredotočena na Afganistan, optužen da pruža utočiste osumnjičenom terorističkom vođi Osami bin Ladinu.

No, prije nego sto ga izruči, afganistanska vlada želi vidjeti dokaze o bin Ladinovoj navodnoj ulozi u prošlotjednim kamikaze-napadima.

Sjedinjene Države, rekao je Donald Rumsfeld, nisu spremne Talibanima pružiti takve informacije, jer to bi moglo ugroziti obavještajne izvore, time i nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država.

“Ponovit ću ono što sam vec rekao i želim to opet naglasiti – radi se o novoj vrsti sukoba, bitke, kampanje, rata… o novoj vrsti napora za Sjedinjene Države,” rekao je na jučerašnjoj konferenciji ministar Rumsfeld. “Kao rezultat toga, napredujemo odmjerenim korakom, onako kako nam informacije pristižu. Pripremamo se na odgovarajuću, primjerenu akciju. Kao što sam vec nagovjestio, ona moze biti širokog spektra – od političke, gospodarske, financijske, do vojne i obavještajne.” Ministar Rumsfeld je takodjer naglasio da ce bitka biti duga, možda višegodisnja.

U smislu ljudskih žrtava, broju koji je, srećom, daleko manji od onoga u napadu na tornjeve Svjetskog trgovinskog centra, jučer je ipak pridodana još jedna koja je, u jednoj lokalnoj bolnici, podlegla povredama zadobijenim u napadu. Službeni broj poginulih sada je – 189. Do jučer je iz ruševina izvučeno 90 tijela.

Što se pak tiče materijalne štete, još je na početku rečeno da će ona iznositi više od sto milijuna dolara. Jučer je, međutim, data nešto preciznija procjena – barem 520 milijuna dolara.

XS
SM
MD
LG