Linkovi

Chirac u Washingtonu: Napadi protiv cijelog svijeta (19/9/01) - 2001-09-19


Sinoć su se u Bijeloj Kući sreli predsjednik Bush i njegov kolega iz Francuske – Jacques Chirac. Tema sastanka bila je borba protiv terorizma

Predsjednik Bush je istaknuo da Sjedinjene Države i Francuska stoje ujedinjeni u borbi protiv terorizma i protiv onih koji su prijetnja slobodi. Predsjednik Chirac je, inače, prvi državni čelnik koji se sreo s američkim predsjednikom nakon terorističkih napada. Francuski čelnik je naglasio da ti napadi nisu bili samo napadi protiv Sjedinjenih Država nego protiv cijelog svijeta. On podržava američka nastojanja u borbi protiv terorizma, ali nije siguran treba li koristiti riječ rat.

Predsjednik Chirac je rekao: "Ne znam trebamo li koristiti riječ RAT, ali ono što mogu reći jest da smo sučeljeni s potpuno novom vrstom sukoba." On je dodao da teroristi, koji su izveli napade u prošli utorak, pokušavaju uništiti ljudska prava i ljudski dignitet. Predsjednik Chirac je izjavio da se treba u potpunosti solidarizirati sa Sjedinjenim Državama u eliminiranju terorizma.

Izgrađujući medjunarodnu koaliciju predsjednik Bush vrlo jasno poručuje da to nije bitka protiv islama i arapskog svijeta:

"Važno je znati da ovo nije kampanja protiv Islama. Ovo nije kampanja protiv Arapa. Ovo je kampanja protiv terorista. Ovo je kampanja protiv zlotvora koji mrze slobodu. Ja sam primio, a siguran sam da je i francuski predsjednik, snažne izjave solidarnosti od vlada sa Srednjeg Istoka," rekao je.

Napori predsjednika Busha da izgradi koaliciju protiv terorizma nastavit će se i danas tijekom susreta s predsjednicom Indonezije Megawati Sukarnoputi te sa šefovima ruske i njemačke diplomacije. Sutra bi se gospodin Bush trebao sresti s britanskim premijerom Tonyem Blairom.

Državni tajnik Colin Powell u nekoliko idućih dana treba se susresti s ministrima vanjskih poslova Saudijske Arabije, Rusije, Kine, Njemačke i Italije. Kina, na primjer, smatra da vojna akcija protiv terorista treba imati odobrenje Vijeće sigurnosti Ujedinjenih Naroda.

Danas bi u Washington trebao stići saudijski ministar vanjskih poslova princ Saud Faisal. Američka vlada smatra da suradnja sa Saudijskom Arabijom može biti od ključnog značaja zbog toga što su neki od otmičara putničkih zrakoplova bili saudijski državljani, ili su putovali sa saudijskim dokumentima. Saudijska Arabija je i rodna zemlja Osame bin Ladena.

U medjuvremenu gospodin Powell telefonom razgovara sa svojim kolegama diljem svijeta tražeći njihovu potporu. Glasnogovornik State Departmenta izjavio je da je, izmedju ostalih, državni tajnik razgovarao i sa šefom sudanske diplomacije Osmanom Ismailom Mustafom te je naglasio da je Sudan ponudio suradnju u borbi protiv terorizma. Izmedju Washingtona i Kartuma, inače, godinama nije bilo službenih kontakata na ovako visokoj razini.

Isto tako američki visoki dužnosnici razgovarali su u Washingtonu s predstavnicima Kubanske diplomatske misije od kojih je zatraženo prosljeđivanje bilo kakvih informacija koje Kuba ima, a da su vezane za terorističke napade. Kuba, koja je već 40 godina pod vrlo snažnim američkim sankcijama, vrlo je oštro osudila terorističke napade na Sjedinjene Države.

Zanimljivo je da su i Sudan i Kuba na listi State Departmenta kao zemlje koje podržavaju teroriste. Te su dvije zemlje, zajedno sa Sirijom, jedine države s kojima su Sjedinjene Države kontaktirale radi informacija o napadima, a ostale četiri zemlje s te liste su Libija, Iran, Irak i Sjeverna Koreja.

I zemlje Europske unije trebaju u petak održati summit na kojem će razgovarati o anti-terorizmu i na kojem trebaju pokazati svoju solidarnost sa Sjedinjenim Državama. Samo dan uoči tog summita Colin Powell se treba sastati s visokim izaslanstvom Europske Unije koje će predvoditi belgijski ministar vanjskih poslova Louis Michel. Američki državni tajnik ističe da će globalna anti-teroristička koalicija tijekom kampanje imati vrlo različite aspekte – pravne, političke, diplomatske, obavještajne i vojne.

XS
SM
MD
LG