Linkovi

SAD osnovaju međunarodnu anti-terorističku koaliciju (18/9/01) - 2001-09-18


Predsjednik Bush se priprema za niz ključnih sastanaka sa svjetskim čelnicima, u pokušaju osnivanja globalne koalicije protiv terorizma. Gospodin Bush danas u Bijeloj kući ugošćava francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca, koji je prvi strani čelnik koji posjećuje Washington od terorističkih napada u New Yorku i Washingtonu.

Prije dolaska u Washington gospodin Chirac je telefonom razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Ruski čelnik, kojeg je Washington takodjer pozvao da pruži pomoć u borbi pritiv terorizma, izjavio je da svijet mora iskorijeniti izvore financisjske i političke potpore terorizmu.

Hoon: Međunarodna zajednica odlučna da iskorjeni ovo zlo

Britanski premijer Tony Blair priprema diplomatsku akciju kojoj je cilj jačanje medjunarodne koalicije u borbi protiv terorizma. Pri tome on ima podršku većine Britanaca koji se zalažu za oružane napade na teroriste koji su odgovorni za prošlotjedni teroristički napad na Sjedinjene Države. Kako iz Londona izvješćuje Michael Drudge, britanski dužnosnici navode da se premijer Blair sve intenzivnije angažira u pomoći američkim naporima vezanim za stvaranje medjunarodne koalicije koja će odgovoriti na terorističke napade.

Gospodin Blair sutra iz Londona odlazi u Berlin na razgovore s njemačkim kancelarom Gerhardom Schroederom. Dan kasnije, britanski premijer odlazi u Pariz gdje će se sastati s francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom. Istog dana premijer Blair stiže u New York, kako bi iz prve ruke vidio razorne posljedice prošlotjednog napada. On će se takodjer susresti i s obiteljima britanskih državljana koji su poginuli u napadu na Svjetski trgovinski centar.

Predsjednik britanske vlade posjetit će i Washington, gdje će razgovarati s predsjednikom Bushom, nakon čega odlazi u Bruxelles, gdje se u petak održava sastanak čelnika Europske Unije.

Britanski ministar obrane Geoff Hoon ističe da Britanija podržava ujedinjenu frontu protiv terorizma. "Ova koalicija – u čijem je stvaranju uloga premijera od središnje važnosti – od ključnog je značaja, jer treba pokazati da je medjunarodna zajednica nepokolebljiva u odlučnosti da iskorijeni iz društva to ogromno zlo.”

Najnovija ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da dvije trećine Britanaca podržava poduzimanje vojnih akcija protiv terorista odgovornih za prošlotjedne napade.

Powell: Ne vidimo neku određenu ulogu za Izrael

Američki državni tajnik Colin Powell izjavio je da Washington smatra da Izrael ne bi trebao imati ulogu u vojnoj operaciji koja bi bila pokrenuta kao odgovor na prošlotjedne terorističke napade u New Yorku i Washingtonu. Gospodin Powell dao je ovu izjavu u intervjuu arapskoj televizijskoj postaji al-Jezeera, koja ima sjedište u Qataru. Dijelovi ovog intervjua emitirani su rano jutros. Gospodin Powell je dodao da će možda doći vrijeme kada će biti uporabljena vojna sila te da će se u tom slučaju radito pretežito o američkoj vojnoj sili. On je rekao da će u operacijama možda sudjelovati i druge države, ali da u tom slučaju ne vidi neku ulogu koju bi mogao odigrati Izrael.

Arafat zapovjedio da se ne odgovara na izraelske napade

Palestinski čelnik Jaser Arafat zapovjedio je sigurnosnim službama da poduzmu odlučne mjere kako bi se uspostavilo primirje sa izraelskim snagama. Arafat je također zapovjedio da se ne odgovara na izraelske napade. Ove zapovjedi, koje se odlikuju netipičnom pomirljivošću, Jaser Arafat je popratio s obećanjem da će pomoći američkim naporima da se osnuje međunarodna koalicija koja bi se suprotstavila terorozmu. Izraelski ministar vanjskih poslova Šimon Peres pozdravio je izjavu palestinskog čelnika, a to je učinila i Evropska unija. U međuvrmenu, u današnjim izraelsko-palestinskim puškaranjima na Zapadnoj obali, poginula su dva Palestinca.

Anti-američki prosvjedi u Karačiju

U najvećem gradu Pakistana Karačiju, više od tri tisuće osoba provjedovalo je protiv Sjedinjenih Država i pakistanske vlade. Bili su to dosad najveće demonstracije protiv ponude službenog Islamabada da pomogne Washingtonu u borbi protiv terorizma. Prosvjedi su se održali nedako od jedne džamije, u središtu Karachija. Oko 500 naoružanih pripadnika policije i vojske promatralo je prosvjed, ali nisu intervenirali.

Indonezijska predsjednica Megawati Sukarnoputri sutra bi se trebala susresti s predsjednikm Bush-om. Američki dužnosici kažu da Washington očekuje od Indonezije, najmnogoljudnije muslimanske zemlje na svijetu, da pruži ključnu podršku u borbi protiv terorizma.

Japanske vlasti su izvjestile da tragaju za 19 osoba koje se smatra sljedbenicima Osame bin Ladena. Vjeruje se da su te osobe ušle u Japan prije prošlotjednih terorističkih napada. Kako je javila japanska izvještajna agencija Kyodo, te informacije japanskim vlastima proslijedile su američke obavještajne službe.

XS
SM
MD
LG