Linkovi

Bush: Sjedinjene Države objavile rat terorizmu, a ne islamu! (18/9/01) - 2001-09-18


Predsjednik Bush pružio je uvjeravanja američkim muslimanima da neće tolerirati rasističke napade kao odgovor na nedavna teroristička djela. Predsjednik je istaknuo da su Sjedinjene Države objavile rat terorizmu, a ne islamu.

Predsjednik Bush se, u Islamskom centru u Washingtonu, sastao s čelnicima Udruge američkih muslimana, rekavši da se njihova prava moraju zaštititi od izljeva anti-islamskog raspoloženja, do kakvih dolazi nakon nedavnih napada. Prema njegovim riječima, važno je da Amerikanci shvate da islam nije vjera koja se osniva na nasilju.

"Ovi nasilni napadi na nedužne osobe predstavljaju kršenje osnovnih načela islama. Važno je da Amerikanci to shvate", kazao je.

Predsjednik Bush je dodao da teroristi koji su napali Ameriku ne predstavljaju islam, već zlo i rat, te je ukazao da američki muslimani tuguju s ostatkom zemlje i da isto poput njega vole Ameriku i slobodu koju ona predstavlja. Savezni istražni ured FBI trenutno istražuje oko 40 incidenata potaknutih mržnjom, do kojih je došlo nakon prošlotjednih napada. Predsjednik Bush kaže da napadi na muslimane ne predstavljaju ono što je najbolje u Americi, već ono što je najgore u čovječanstvu.

XS
SM
MD
LG