Linkovi

Planiranje odmazde u najvećoj tajnosti (18/9/01) - 2001-09-18


Dužnosnici ministarstva obrane u najvećoj tajnosti planiraju odmazdu za prošlotjedne terorističke napade.

Pod velom tajnosti, u tijeku je vojno planiranje anti-terorističkih operacija koje je administracija predsjednika Busha najavila nakon prošlotjednih napada na New York i Washington. Dužnosnici Pentagona odbijaju – bilo službeno, ili neslužbeno – razgovarati o operativnim i obavještajnim aspektima rata za koji je predsjednik rekao da će biti drugačiji od svih dosadašnjih.

Jedan od veterana medju dopisnicima iz Pentagona tvrdi da nikada do sada nije vidio takav intenzitet vojnih priprema. Predsjednik Bush je izjavio da je svrha tajnosti vojnog planiranja – zaštita američkih života. Ili, kako je upozorio ministar obrane Donald Rumsfeld, ukoliko bi se dogodilo da procure neki podaci o pripremama, to bi nanijelo veliku štetu predstojećem ratu protiv terorizma.

Ministar obrane Sjedinjenih Država Donald Rumsfeld ponovno je naglasio da je Amerika odlučna kazniti teroriste i one koji im pružaju utočište. Napad je nabolji način obrane od terorizma, izjavio je gospodin Rumsfeld u Pentagonu.

Motiviranost građana - ključni dio rata protiv terorizma

Predsjednik Bush je odao priznanje američkim gradjanima koji su nesebično pritekli u pomoć odmah nakon terorističkih napada izvršenih u New York-u i Washingtonu. Predsjednik Bush je rekao da su upravo njihovi napori predstavljali ključni dio rata koji Sjedinjene države vode protiv terorizma.

Okružen vatrogascima, čelnicima dobrotvornih organizacija i drugih koji su uključeni u masovnu operaciju spašavanja i otklanjanja posljedica terorističkih napada na Svjetski trgovinski centar i Pentagon, predsjednik Bush je rekao da je zemlja mnogo pretrpjela, ali da neće izgubiti, kako je to predsjednik rekao, svoj duh i dušu.

Gospodin Bush je pozvao gradjane da nastave s dragovoljnim radom, darujući svoje vrijeme, hranu, odjeću i krv žrtvama terorističkih napada, iako humanitarne i dobrotvorne organizacije kažu da su već preplavljene odazivom gradjana da pruže pomoć. "U proteklih tjedan dana od terorističkih napada, naše suosjećanje i velikodušnost naših gradjana predstavljali su prvu fazu u ratu protiv terorizma. Građani su održali i ojačali naš domaći front", rekao je predsjednik Bush.

Ciparski prosvjed

U međuvremenu, ciparski dužnosnici snažno su prosvjedovali zbog izjava bivšeg direktora američke Središnje obavještajne službe, CIA-e, Jamesa Woolseya, koji je rekao da osumnjičeni terorist Osama bin Laden koristi Cipar kao centar za pranje novca.

Ciparski ministar vanjskih poslova je rekao da je bivši čelnik CIA-e iskazao nemar - ako je znao za financijske operacije osumnjičenog teroriste na Cipru, a o tome nije izvjestio ciparske dužnosnike. Izjava gospodina Woolseya prenesena je u talijanskom listu La Republica.

XS
SM
MD
LG