Linkovi

Na burzama rekordni gubici, ali bez panike (18/9/01) - 2001-09-18


Sve novine na najistaknutijem mjestu donose priloge o jučerašnjem ponovnom otvaranju američkih burzi. To ne čudi jer se radi o najdužem zatvaranju burze od vremena njena sloma tijekom ekonomske krize tridesetih godina.

Ističući kako je jučer obavljen rekordan promet na Newyorškoj burzi u povijesti - 2 milijarde i 300 milijuna dionica promijenilo je vlasnike - Washington Times piše kako je unatoč rekordnom gubitku vrijednosti Industrijskog prosjeka Dow Jonesa - 685 bodova, odnosno 7 posto - dan na burzi protekao u redu, a vjerojatno bi gubici bili i veći da ujutro prije otvaranja burzi Središnja američka banka nije snizila kamatne stope.

Zajednički napor vlade, Wall Streeta i korporacija

Drugi washigntonski dnevnik Washington Post na naslovnici objavljuje tekst u kojem piše "zajedničko nastojanje Washingtona, Wall Streeta i korporacijske Amerike nije uspio spriječiti val prodaje dionica i pad njihovih cijena. Post ističe da je ovaj rekordni gubitak vrijednosti Industrijskog prosjeka Dow Jones zabilježen unatoč činjenici što su i Središnja banka i američka administracija i korporacije pokušale poslati poruku Amerikancima da financijski sustav Sjedinjenih Država ne može propasti zbog jednog terorističkog napada.

Glavni strah - recesija

Glavne američke burze - Newyorška Nasdaq i Američka burza - nalaze se u New Yorku. Kako jučerašnje otvaranje pokrivaju listovi u tom gradu?

Možda stvar najbolje opisuje jedan od naslova u konzervativnom Wall Street Journalu - 'Ulagači nisu bili u stanju da se otresu zabrinutosti glede ekonomije i smanjili su Dow Jones za 7.13 posto'. Na naslovnici ovog lista također čitamo i prilog o jučerašnjem smanjenju kamatnih stopa za 0.5 posto pod naslovom 'Kako su se oni koji donose političke odluke pregrupirali da bi obranili američki financijski sustav'.

"Glavni strah" - piše se u tom tekstu - "je recesija i u skladu s tim strahovanjima Središnja je banka jučer jasno dala do znanja da je spremna na još veće smanjenje kamatnih stopa".

New York Timesov glavni naslov na prvoj stranici je 'Wall Street otvorio svoja vrata nakon šest dana - cijene dionica pale 7 posto, no ulagači se oduprijeli panici'. Drugi tekst vezan uz jučerašnje otvaranje burze na naslovnici ovog dnevnika kaže 'Loši brojevi još uvijek izgledaju dobro u danu koji je bio kao nijedan do sada'. U njemu se podsjeća čitatelje da su očekivani veći gubici od onih koji su se dogodili.

Burze se vratile, dionice potonule

Svi jučerašnje novine otvaranje burzi donose na najistaknutijim mjestima u svojim tiskanim izdanjima. Govorili samo o tekstovima koji su objavljeni na naslovnicama, dok se u puno većem opsegu i s puno više pojedinosti najnoviji razvoj događaja na burzama prati u poslovnim sekcijama, koje svi američki listovi objavljuju svakodnevno. Ovdje bih još samo htio navesti naslove na prvoj stranici Los Angeles Timesa - 'Burze se vratile, dionice potonule' i u Chicago Tribuneu - 'Smanjenje kamatnih stopa, dio plana za spašavanje.'

XS
SM
MD
LG