Linkovi

FBI: Incidenti protiv muslimana neće se tolerirati (18/9/01) - 2001-09-18


Nakon nedavnih terorističkih napada, Amerikanci arapskog podrijetla u mnogim su se dijelovima zemlje našli izloženi maltretiranju i nasilju. Neki od njih kažu da se boje odlaska na posao. U međuvremenu, čelnici američkih muslimana pozivaju predsjednika Busha da oprezno pristupi planiranju osvete protiv odgovornih za napade.

U Chicagu, lokalno udruženje taksista procjenjuje da oko trećina taksista u gradu ne dolazi na posao. Mnogi od njih su Amerikanci arapskog podrijetla, koji strahuju da će postati mete podrugivanja ili nasilja, pogotovo kada padne mrak. U jednom predgrađu Chicaga, niz nedavnih pro-američkih skupova često je završavao izvikivanjem pogrda na račun Arapa, pa su sudionike morali rastjerivati policajci. Na nekoliko trgovina i lokala u vlasništvu muslimana razbijeni su prozori – bilo kamenjem ili mecima.

Savezni istražni ured priopćio je da provodi istrage o barem 40 prijavljenih kaznenih djela motiviranih mržnjom, izvedenih protiv Amerikanaca arapskog podrijetla tijekom prošloga tjedna. Direktor FBI-a Robert Mueller upozorio je da se takvi ispadi neće tolerirati.

"Svi smo pogođeni nedavnim terorističkim napadima na našu zemlju. Međutim, osvetnički incidenti predstavljaju kršenje saveznih zakona i u suprotnosti su načelima jednakosti i slobode na kojima je osnovana naša nacija".

Zločini motivirani mržnjom, za koje se vjeruje da su izvedeni u vezi s nedavnim terorističkim napadima, uključuju i ubojstvo jednog useljenika iz Indije u saveznoj državi Arizoni. Balbir Singh Sodhi ubijen je iz vatrenog oružja na benzinskoj crpki u okolici Phoenixa, na kojoj je radio. Istoga dana, uhićen je muškarac koji je otvarao vatru i na pripadnike drugih manjina. Lokalni tužitelj kaže da je gospodin Sodhi, kako se čini, ubijen samo zato jer mu je koža bila tamna i jer je nosio turban.

U Chicagu, čelnik Nacije islama Louis Farrakhan osudio je terorističke napade kao djela koja su izvele divlje zvijeri. Gospodin Farrakhan je dodao da na napade treba odgovoriti oštro, ali je također pozvao predsjednika Busha da pažljivo razmisli kakav će taj odgovor biti.

"Upozoravamo najmoćniju zemlju na svijetu, koja nekoj drugoj zemlji može nanijeti bol kakva se ne može zamisliti, da predsjednik Bush i njegova administracija moraju potražiti savjet najviših duhovnih izvora prije nego što krenu u rat," kazao je.

Louis Farrakhan također je osudio osvetničke incidente protiv Amerikanaca arapskog podrijetla, te je podsjetio kako su mnogi Amerikanci nakon bombaškog napada u Oklahoma Cityju 1995. automatski krivnju pripisali muslimanima. Ovaj je svećenik pozvao okupljene vjernike u svojoj džamiji u Chicagu da mole za nedužne muslimane koji bi mogli poginuti u osvetničkim američkim napadima. On je također rekao da je američka vanjska politika potaknula jačanje mržnje prema Sjedinjenim Državama u stranim zemljama, te da bi je nakon nedavnih napada svakako trebalo mijenjati.

XS
SM
MD
LG