Linkovi

Pogled uprt u Wall Street (17/9/01) - 2001-09-17


New York Times donosi na prvoj stranici čiji naslov glasi Zemlja pomiče svoj fokus na Wall Street, kao na glavni test nakon napada. Drugi naslov u istom dnevniku - SAD zavijaju rane u crveno, bijelo i plavo. Na prvoj stranici Timesa također čitamo i naslov Jedan novi rat i njegov opseg.

Washington Post kao glavni naslov ističe Bush dobio dodatnu međunarodnu podršku za američku kampanju protiv terorizma. Na prvoj stranici ovog lista također čitamo naslove Više nikad neće biti isto kao i prije i jedan lokalni Washington nespreman da se nosi s napadima.

Na naslovnici Los Angeles Timesa čitamo naslov Afganski hod po oštrici i Bush dopustio vojsci da u slučaju potrebe sruši civilni avione.

Amazon.com prikuplja donacije

Ovih smo dana dosta govorili o načinima kako izvješćavaju tiskovni i elektronski mediji, kao i kako iste medijske organizacije postavljaju sadržaje na internet. Što je sa sajtovima kojima nije primarni posao novinarstvo i izvješćivanje? Konkretno sa sajtovima koji su specijalizirani za elektronsku trgovinu?

Najveća online knjižara Amazon.com na svojoj naslovnici prvo donosi tekst u kojem se izražava sućut obiteljima žrtava, te obavijest o tome kako se mogu uplatiti prilozi za američki Crveni križ. U istoj obavijesti možemo pročitati da je ovaj sajt od 11. rujna do danas, do prije otprilike 40 minuta, prikupio 5 milijuna i 894 tisuće dolara. Taj iznos uplatilo je 155 155 posjetitelja Amazon.coma i tu u prilozima od 1 do sto dolara.

Zanimljivo je da druga velika američka online knjižara Barnes & Noble na home page-u uopće ne spominje teroristički napad.

Sućut e-baya

Posebno veliki broj posjetitelja imaju online aukcije. Web sajt online aukcijske kuće e-bay, prvo svoje posjetitelje podsjeća na tragediju World Trade Centra, navodi nekoliko adresa na koju se mogu uplatiti novčani prilozi. Cijeli je sajt redizajniran, a na vrhu se nalazi američka zastava. Značaj ovakvog postavljanja na interet, kao i u slučaju Amazon.com je enorman, jer milijuni posjetitelja dnevno posjećuju ovaj sajt i prvo što pročitaju jest sućut obiteljima žrtava, kao i imena fondova koji prikupljaju za njih novac. e-bay ne iznosi koliko je novaca putem njega prikupljeno, no postavio je cilj da to bude 100 milijuna dolara u 100 dana.

Kako preko interneta zamijeniti avionsku kartu?

Online turističke agencijesu posebno pogođene, jer je volumen putovanja proteklih dana praktički sveden na minimum. Travelocity.com je najveća online putnička agencija, zanimljivo je podsjetiti da su neki od terorista koji su oteli zrakoplove neke od svojih avionskih karata kupili upravo preko ovog web sajta.

Na istaknutom mjestu na naslovnici Travelocityja.com nalazi se poruka koja objašnjava kupcima što da rade s odgođenim letovima i podatak kako je povećan broj osoba koje primaju telefonske pozive zbog velikuih kašnjenja i odgađanja letova. Tu je i tekst koji potanko objašnjava nova 'pravila ponašanja' za zračne putnike, kao i ikona Crvenog križa preko koje se može učiniti donacija.

Orbitz.com donosi poruku svog glavnog direktora i američku zastavu. Na tom se sajtu također može naći puno korisnih informacija o izmijenjenim uvjetima putovanja zrakom. Treći veliki putnički sajt, Expedia.com također na istaknutom mjestu donosi tekstove o nastavljanju zračnog prometa u SAD, kao i infiormacije o tomu kako se mogu zamijeniti ranije kupljene karte.

XS
SM
MD
LG